Bucuresteanca Aurelia Mirita a reusit, in sfarsit, sa-i adune sub aceeasi umbrela pe toti romanii din Torino. Dupa ce s-a luptat timp de mai multi ani cu autoritatile, dupa ce s-a zbatut sa castige pentru acestia tot felul de drepturi, Aurelia spune ca este la un pas de a-si vedea visul cu ochii. Sediul asociatiei hFratiah a devenit un fel de Mecca a romanilor care ajung sa munceasca in Italia, mai exact in Torino.
Romanii incep sa se organizeze dincolo de granitele tarii. Dupa inceputuri timide, dupa mai multe scandaluri care au sugrumat din fasa orice tentativa de a-i strange sub acelasi acoperis pe toti cei plecati de pe plaiurile mioritice, lucrurile se pun in miscare. Oamenii au inceput sa realizeze importanta unei organizatii care sa vorbeasca, dar sa si raspunda in numele tuturor. Acum au o usa pe care o pot deschide la orice ora din zi si din noapte, au de unde sa ceara un sfat sau un ajutor, fie el cat de mic.
Bucuresteanca Aurelia Mirita a reusit o performanta demna de toata lauda: in numai cativa ani ea a pus pe picioare, la Torino, una din cele mai puternice asociatii ale romanilor care muncesc dincolo de granitele tarii. A reusit sa-i convinga pe oficialii din orasul din nordul Italiei ca romanii merita mai multe drepturi, a batut pe la usa primarului, a facut anticamera la toti factorii de raspundere din regiune iar acum incepe sa culeaga roadele.
„Torino este un oras care mi-a placut enorm”
Asociatia italiano-romana gFratia” s-a infiintat in iulie 2003 la Torino. Fondatorii asociatiei, deopotriva italieni si romani, au dorit sa ofere comunitatii romanesti din oras un important punct de reper, un loc unde toate necazurile lor sa-si gaseasca, pe masura posibilitatilor, rezolvare. La aproape trei ani de la infiintare, Aurelia Mirita, presedintele asociatiei, este foarte optimista, a realizat multe pentru romanii din Torino si din intreaga Italia si spune mandra ca acesta este doar inceputul.
gTorino este un oras care mi-a placut enorm. Am inceput o colaborare cu primaria din dorinta de a vedea la modul concret care sunt adevaratele nevoi ale romanilor ce muncesc aici. Dupa mai multe luni de discutii, intalniri si strans informatii am ajuns la concluzia ca romanii au nevoie, in primul rand, de locuri de munca si acteh, explica Aurelia. hAm vazut realitatile de care se loveau romanii, lipsa acuta de informatii si lipsa de interes din partea autoritatilor fata de straini in general, si am decis sa fondam o structura care sa suplineasca aceste lipsuriTT, spune Aurelia. gAcum putem oferi gratis romanilor o gama larga de informatii, consultanta juridica, asistenta in vederea gasirii unui loc de munca. De curand am initiat o serie de cursuri de calificare pentru romani, in urma carora acestora li se acorda o diploma. Cursurile sunt serale si, cel mai important, sunt gratuite. Incercam sa sprijinim mamele insarcinate care au probleme, in fiecare sambata ajutam 30-40 de batranih.
Aurelia Mirita, care se defineste go romanca la fel ca toate celelalteh, s-a nascut pe 23 mai 1964, la Bucuresti. In urma cu sase ani a venit pentru prima data in Italia. S-a casatorit cu un italian piemontez, nu din interes, dupa cum tine sa sublinieze, si s-a dedicat voluntariatului in domeniul protectiei femeii, mai intai la Bucuresti, apoi la nivel european, in cadrul unui proiect care a prevazut schimburi de experiente in orase ca Madrid, Toledo, Birmingham sau Belfast.
Aurelia Mirita
1. Varsta: 42 de ani
2. Stare civila: casatorita
3. Cand a parasit tara: 2000
4. Tara de adoptie: Italia
5. Domiciliul actual: Torino
6. Cand a fost ultima data in Romania: anul trecut, de Craciun
Desi locuieste de mai multi ani in Italia, Aurelia Mirita spune ca niciodata nu a uitat faptul ca este romanca. Ea a amenajat la sediul asociatiei hFratiah, din Torino, un mic colt cu elemente care sa-i aduca mereu aminte de locurile natale. Papusile imbracate in haine populare romanesti sunt preferatele ei