Dacă ai un animăluţ, cu siguranţă te-ai întrebat măcar o singură dată dacă ar fi bine să îl castrezi sau nu. Specialistul Libertăţii, doctorul veterinar Liviu Harbuz, îţi spune ce-ar implica sterilizarea pentru prietenul tău necuvântător.

“Odată ce intră în călduri, apar şi problemele, pentru că animalele – atât căţelul, cât şi pisica – sunt mai vulnerabile în faţa anumitor boli cu transmitere sexuală. Mai mult, pot să apară montele nedorite. Aşa că, dacă animalul tău nu are valoare reproductivă, este bine să-l castrezi, ca să-l fereşti de toate aceste probleme. Iată care sunt, potrivit specialistului Libertăţii, avantajele sterilizării.

La femele, atât căţele, cât şi pisici, castrarea reduce riscul apariţiei lactaţiei false şi previne piometrul (o infecţie periculoasă ce afectează uterul). De asemenea, femelele castrate vor fi ferite de tumorile mamare sau ovariene. Se recomandă ca femelele să fie sterilizate în apropierea primei perioade de călduri.

Masculii sterilizaţi în primul an de viaţă nu vor mai avea probleme cu prostata. De asemenea, castrarea va reduce agresivitatea acestora.

Măsuri după operaţie

După intervenţie, animăluţul trebuie ţinut 24 de ore sub supraveghere medicală;

Timp de 5-7 zile, trebuie să i se dea antibiotice, pentru a preveni infecţiile;

Trebuie împiedicat să se lingă sau să se lovească în zona operaţiei.

Sterilizarea nu e «vinovată» de kilogramele în plus

Vă e teamă că după sterilizare prietenul necuvântător se va îngrăşa? Nu aveţi de ce să vă faceţi griji. De vină pentru kilogramele în plus pe care le-ar putea acumula sunt alimentaţia necorespunzătoare, sedentarismul sau moştenirea genetică, în nici un caz intervenţia chirurgicală.

 
 

Urmărește-ne pe Google News