„Comemorăm astăzi una dintre cele mai importante zile din istoria europeană şi naţională: Ziua Europeană de Comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare şi Ziua naţională a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. Această dată are puternice semnificaţii pentru continent, pentru că este o formă simbolică de promovare a memoriei europene a victimelor regimurilor totalitare şi autoritare dar, în acelaşi timp, evidenţiază importanţa respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi a statului de drept”, a spus premierul Nicolae Ciucă într-un comunicat de presă.

„Regele Mihai a scurtat războiul cu 6 luni”

Șeful Guvernului a transmis că Regele Mihai va rămâne în istoria României prin actul de la 23 august 1944, în cel de-Al Doilea Război Mondial, când l-a arestat pe Mareșalul Ion Antonescu și a întors armele împotriva foștilor aliați germani, conduși de Adolf Hitler. „A scurtat războiul cu 6 luni”, a afirmat Ciucă.

Este important să ne aducem aminte în această zi şi de 23 august 1944, un eveniment istoric de o importanţă semnificativă în istoria noastră, care a scurtat războiul cu 6 luni, salvând probabil sute de mii de vieţi omeneşti. Îi datorăm recunoştinţă Regelui Mihai pentru aceasta, un act temerar şi salvator deopotrivă, realizat din fruntea unei coaliţii de lideri şi partide istorice, moment ce a pus capăt războiului împotriva Naţiunilor Unite şi alianţei cu Germania nazistă.

Premierul Nicolae Ciucă:

Totodată, premierul a subliniat că regimul comunist, venit la putere în România după 23 august 1944 cu sprijinul Rusiei, a falsificat simbolistica acelei zile istorice.

„Trebuie să recunoaştem astăzi că falsificarea semnificaţiilor actului de la 23 august 1944 de către regimul comunist şi transformarea într-un «act fondator» pentru Partidul Comunist, prin regimurile Dej şi Ceauşescu, a fost o operaţiune grosolană de manipulare a adevărului istoric şi o colosală minciună”, a mai spus premierul.

Cere predarea istoriei comunismului în liceu

El a menționat că se impune introducerea în liceu a materiei obligatorii numite „Istoria comunismului”

„În acest context, introducerea în programa liceală de studii a istoriei comunismului ca disciplină obligatorie va oferi tinerilor posibilitatea de a cunoaşte temeinic trecutul recent al României, cu toate implicaţiile sale, dar şi avantajele funcţionării democratice pentru societate, antidotul intelectual în măsură să combată tendinţele populiste”, a mai afirmat Ciucă.

23 august 1944: Regele Mihai l-a arestat pe Ion Antonescu

Șeful Guvernului s-a referit la evenimentele istorice din România, produse pe 23 august 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este vorba despre arestarea mareșalului Ion Antonescu în Palatul Regal din Calea Victoriei, la ordinul Regelui Mihai, și întoarcerea armelor contra foștilor aliați germani conduși de Adolf Hitler.

În aceeași seară, la ora 22.25, a fost difuzată la radio „Proclamația către țară”, prin care Regele Mihai anunța ieșirea din alianța cu Puterile Axei, declara încetarea unilaterală a războiului împotriva Aliaților – Franța, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Italia și SUA – și declara război Germaniei naziste, alături de care România luptase pâna la acel moment în Al Doilea Război Mondial.

Proclamația către țară a Regelui Mihai din 23 august 1944, apărută în ziarul Universul

România a mai luptat în războiul antifascist până pe 12 mai 1945. Ion Antonescu a fost executat în iunie 1946, la presiunea rușilor, comuniștii au câștigat alegerile parlamentare falsificate din noiembrie 1946, iar Regele Mihai a fost obligat de comuniștii sprijiniți de ruși să abdice, pe 30 decembrie 1947, și să plece în exil.

 
 

Urmărește-ne pe Google News