Bucuresteanul Andrei Darzu a emigrat in Grecia in urma cu 17 ani. ”Libertatea” l-a gasit pe terenul de tenis de camp al propriului centru sportiv situat chiar in centrul Atenei, in timp ce corecta greselile unor sportivi amatori. Are 47 de ani si a fost ofiter in cadrul armatei romane inainte de revolutia din 1989.
Andrei Darzu e poate exemplul cel mai elocvent al sportivului roman realizat dincolo de hotarele tarii. Plecat din tara cu cateva luni inainte de revolutia din ’89, el considera ca a luat decizia potrivita la momentul potrivit si nu a regretat nici o clipa alegerea de a demisiona din armata romana pentru a lucra dincolo de granitele tarii.
De mic copil, Andrei a indragit sportul. Spune cu franchete ca nici acum nu poate uita ziua cand parintii lui l-au inscris, cand avea numai sapte ani, la o scoala de tenis de camp din Bucuresti. A fost momentul in care viata sa avea sa urmeze un traseu bine stabilit.
A fost campion national
La numai 14 ani, era deja campion national, urmand ca patru ani mai tarziu sa castige doua titluri europene la dublu. Zece ani de zile a fost component al echipei de Cupa Davis si de cinci ori campion balcanic. Andrei spune ca nu s-a gandit nici o clipa pana la varsta de 30 de ani sa plece din tara. Dar, insurat fiind, grijile au fost tot mai mari, iar problemele zilnice parca il copleseau din ce in ce mai mult.
”In mai 1989 am plecat din Romania in Grecia. Eram ofiter la Dinamo si ca sa pot pleca legal, am plecat printr-un contract intre Federatia elena si cea romana de tenis de camp. A trebuit sa-mi dau demisia din armata si am inceput sa lucrez ca antrenor al echipei federale a Greciei. Framantarile sociale si dorinta de a-mi creste cei doi copii intr-un mediu mai sigur m-au determinat sa plec din tara”, ne-a declarat Andrei Darzu.
Ajuns pe meleagurile elene, fostul ofiter a lucrat timp de 10 ani ca antrenor de tenis, iar elevii lui au castigat numeroase cupe si titluri europene. A facut cerere pentru a primi cetatenia greaca, iar dupa ce a primit-o si-a deschis propria afacere.
Anul 2006 l-a gasit pe Andrei proprietarul unui centru atletic situat in Atena. Patru terenuri de zgura, un teren olimpic si un teren de minifotbal are in prezent centrul sportiv al bucuresteanului.
“Muncesc intre 16 si 18 ore pe zi. Am facut si pe ingrijitorul, si pe tamplarul; am fost si femeie de serviciu, si profesor de tenis de camp. In prezent am cam 250 de persoane inscrise in clubul meu. Voi da drumul si la un restaurant, mai am o sala de gimnastica, o sauna si un bazin de inot. Vreau ca cei care vin aici sa poata face sport in conditii de lux”, a mai spus Andrei Darzu.
Inscrierea la club costa 70 de euro
In tara, Andrei vine destul de des pentru a-si vizita mama si fratele. Ii este teribil de dor si de locurile copilariei, de prieteni. ”Imi este dor mereu de tara, dar slava Domnului, acum imi pot permite sa merg oricand sa-mi vizitez mama sau fratele. Incerc sa aduc aici diverse rude ca sa munceasca si sa traiasca o viata mai buna. Am 10 angajati, in mare parte romani. Toti sunt muncitori buni si constiinciosi.”
„La inceput a fost mai greu, pentru ca tenisul in Grecia nu este asa apreciat, a fost dificil sa te lupti cu o tara in care nu exista traditie in ramura respectiva. Tenisul de camp era considerat aici, in Grecia, un sport de elita, practicat numai de oamenii bogati. Eu am reusit in cativa ani sa mai destram putin din acest mit. La mine la club inscrierea e de numai 70 de euro pe an. Este un pret pe care si-l poate permite practic oricine vrea sa faca sport”, mai spune patronul Andrei Darzu.
Andrei Darzu
Data nasterii: 14 iunie 1959
Stare civila: casatorit
Data cand a parasit Romania: 1989
Domiciliul actual: Atena
Ultima data in Romania: anul acesta, in concediu