“Cum să am eu aceeaşi leafă cu un plutonier? Hai, banii ca banii, dar e vorba mai mult de demnitate!”, spun cu îndârjire profesorii. Noua grilă de salarizare va ţine cont de nivelul studiilor şi de volumul de muncă depus de fiecare bugetar.
Astfel, postul de profesor de gradul I, cu o vechime în muncă de zece ani, va fi echivalent cu cel de sublocotenent, plutonier adjutant principal, muzeograf, preot de parohie sau consilier juridic. Medicul primar de clinică ar urma să aibă aceeaşi leafă cu un conferenţiar universitar, cu un căpitan sau cu un artist liric de operă.
Guvernul a mai decis ca noua lege de salarizare să exprime un raport de 1 la 15 între retribuţia minimă de bază şi cea maximă. În prezent, acest raport este de 1 la 70. Premierul Emil Boc a declarat că salariile celor mai bogaţi bugetari vor fi îngheţate, sau vor creşte foarte puţin în următorii trei ani, iar cele mici şi medii se vor mări într-un ritm accelerat. Acesta a precizat însă că nici o persoană nu va înregistra o diminuare a lefei. Termenul-limită de elaborare a proiectului de lege este 30 iunie.
Salariul minim se va dubla
Salariul minim ar putea ajunge în următorii ani la 1.600 de lei, a declarat miercuri seară ministrul muncii, Marian Sârbu. “Salariul de 600 de lei ar putea creşte într-o proporţie semnificativă şi ar putea ajunge, după părerea mea, în următorii ani la 15-16 milioane de lei (n.r.-1.500-1.600 de lei)”, a declarat ministrul muncii.
Doctorii
«Noi salvăm vieţi, nu stăm la birou»
Prof. dr. Ionel Sinescu, şeful Clinicii de Urologie şi Transplant Renal de la Institutul Fundeni: “Mi se pare imposibil să echivalezi salarial munca, responsabilităţile şi stresul profesiei de medic cu activitatea de birou pe care o desfăşoară unii bugetari. Noi salvăm vieţi, nu stăm la birou. Această uniformizare a veniturilor nu există nicăieri în lumea civilizată şi parcă ne duce înainte de 89” .
«Ar trebui luate în considerare performanţele»
Prof. dr. Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului de Urgenţă Floreasca: “Ar trebui avute în considerare şi performanţele medicilor, riscurile la care se expune un chirurg şi stresul acestei profesii. Este posibil ca această uniformizare salarială să gonească din ţară şi ultimii mari specialişti pe care îi mai avem”.
Profesorii
«Cum poate cineva să stabilească volumul de muncă?!»
Dorin Stoican, profesor gradul I, director al Şcolii 162 din Capitală: “Nu am nimic cu angajaţii din alte domenii, fiecare cu meseria lui. Dar cum poate cineva să stabilească volumul exact de muncă pe care îl presupune fiecare meserie în parte?! Mie unul nu mi se pare normal săfim pe picior de egalitate cu un plutonier sau cu un farmacist”.
«Profesorul nu poate fi pus pe picior de egalitate cu alţi bugetari»
Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ: “Un profesor cu grad didactic I, cu zece ani vechime, care are examen de masterat, examen de titularizare, de definitivat, de gradul II, şi de gradul I nu poate fi pus pe picior de ega- litate cu bugetari care au studii minime”.
Poliţişti
«Nu am suficiente detalii pentru analizarea efectelor»
Comisar Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei: “Nu cunosc destule elemente pentru a analiza efectele acestei măsuri. Nu sunt specialist şi nu am suficiente detalii, prin urmare nu pot să apreciez aprioric dacă acest lucru are efecte pozitive sau negative”.