UPDATE ora 21.25: Preşedintele interimar al PNL a afirmat, după ședința BEX, că „la solicitarea colegilor” a acceptat să preia partidul, aflat „într-o situație dificilă”, dar de asemenea este și „o situație de cumpănă pentru democrația din România”.
Ilie Bolojan a precizat că liberalii au luat decizia să o susțină în turul al doilea la prezidenţiale pe Elena Lasconi, candidata USR, „fără niciun fel de negociere” și că PNL va continua să asigure funcționarea guvernului prin miniștrii săi în următoarea lună, pentru predarea guvernării către un nou executiv în decembrie.
„Ieşirea de la guvernare doar într-un scop electoral în această situaţie de final de ciclu electoral nu ar face decât să creeze instabilitate, să creeze instabilitate în funcţionarea Guvernului”, a afirmat el.
Bolojan nu a acceptat nicio întrebare din partea jurnaliștilor și a plecat.
Ilie Bolojan a fost numele vehiculat prima dată de Elena Lasconi pentru funcția de premier, în luna august.
Știrea inițială: Demisia lui Nicolae Ciucă după rezultatul dezastruos de la alegerile prezidențiale a dus la demisia conducerii partidului.
Astfel, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Gheorghe Flutur au fost înlocuiți din funcțiile de prim-vicepreședinte, iar în locul lor au fost numiți interimar Emil Boc (primarul din Cluj-Napoca), Ciprian Ciucu (primarul Sectorului 6) și Valeriu Iftime (președintele CJ Botoșani). Dan Motreanu (președinte PNL Giurgiu) și-a păstrat funcția și a rămas prim-vicepreședinte.
Surse liberale au precizat pentru Libertatea că argumentul pentru care Motreanu este singurul păstrat din vechea gardă, deși demisionase, a fost că Giurgiu este singurul județ în care Nicolae Ciucă a ieșit pe primul loc la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, în primul tur.
De asemenea, Lucian Bode a fost înlocuit din funcția de secretar general al PNL, iar în locul său a fost numit interimar Adrian Veștea (președintele CJ Brașov).
Zilele viitoare sunt așteptate și alte demisii, la nivelul vicepreședinților PNL.
Numele lui Bolojan a fost vehiculat tot mai des în ultimii 2 ani pentru preluarea șefiei PNL. Însă de fiecare dată când a fost întrebat de presă despre acest subiect, atunci când a venit la ședințele PNL ținute la Parlament, Ilie Bolojan a refuzat să răspundă și a trecut printre jurnaliști fără să scoată niciun cuvânt.
Ciucă și-a dat demisia de la șefia PNL după 2 ani și 7 luni
Nicolae Ciucă și-a dat demisia luni, 25 noiembrie, din funcția de președinte al PNL, după 2 ani și 7 luni, în urma înfrângerii suferite în primul tur al alegerilor prezidențiale 2024, care au avut loc duminică, 24 noiembrie.
Ciucă a adunat numai 811.770 de voturi, adică 8,79% dintre voturile valabil exprimate, cel mai slab rezultat al unui președinte PNL după Revoluție.
Ciucă a fost președintele PNL din aprilie 2022 și președintele Senatului din iunie 2023. El a fost și premierul României în perioada noiembrie 2021-iunie 2023.
Top președinți PNL în ultimii 15 ani, după durata mandatului:
- Crin Antonescu – 5 ani si 2 luni
- Ludovic Orban – 4 ani si 3 luni
- Nicolae Ciucă – 2 ani și 7 luni
- Alina Gorghiu – 2 ani
- Vasile Blaga – 1 an si 9 luni