”Am remarcat în aceste zile o polemică în spațiul public, al cărei obiect îl reprezintă activitatea Serviciului de Protecție și Pază. Regret că această polemică privește o instituție de ale cărei servicii am beneficiat încă de la înființarea ei, și care s-a comportat ireproșabil în toți acești ani, îndeplinindu-și sarcinile fixate prin lege cu profesionalism și abnegație, indiferent de contextul politic sau social. De altfel, activitatea Serviciului a fost apreciată și de partenerii noștri, fie că este vorba de oaspeți ai statului român, fie că este vorba de responsabili politici și ai ONU din străinătate, care au beneficiat de protecția SPP”, a scris Ion Iliescu.

El afirmă că, ”în cazul în care sunt responsabili politici care au de făcut reproșuri în legătură cu unul sau altul dintre aspectele activității SPP, și cred că există probleme din această cauză, ei trebuie să acționeze instituțional, în acord cu cadrul constituțional și legal existent, mai ales că unii dintre ei sunt membri de drept în CSAT”.

”Să nu confundăm instituția, cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc. Acest mod de a gândi și acționa a generat multe probleme în trecut, și va genera și acum, dacă se continuă acest mod de raportare la instituții. Există suficiente mecanisme instituționale pentru a rezolva asemenea situații. Să fie folosite, transparent și cu bună-credință”, spune fostul președinte.

Ion Iliescu a criticat și intenția coaliției de a modifica legislația, astfel încât SPP-ul să treacă din subordinea președintelui României în cea a Parlamentului, idee anunțată de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

”Îmi permit să cred că tocmai actuala subordonare a Serviciului față de CSAT și din punct de vedere al controlului civil, Comisiilor de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Parlament oferă o garanție privitoare la nepolitizarea activității sale.  Trecerea SPP în subordinea Ministerului Administrației și Internelor nu ar face decât să genereze noi polemici, câtă vreme ministrul este un om politic. Dacă toți cei care controlează activitatea SPP acționează conjugat și coerent pentru creșterea încrederii în instituții și în lege, se pot evita astfel de situații, care nu servesc interesul public”, mai spune Iliescu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat că SPP ar trebui să se afle în subordinea Ministerului de Interne, şi nu a şefului statului, așa cum prevede legislația, în prezent.

Afirmația lui Tăriceanu vine în contextul scandalului legat de renunțarea de către Guvern a protecției SPP, în urma unor afirmații ale președintelui PSD Liviu Dragnea, care l-a acuzat pe directorul Serviciului, Lucian Pahonțu, că s-a implicat în activitatea politică a PSD-ului.

Președintele comisiei de Apărare din Senat a anunțat  că nu există elemente constitutive pentru audierea șefului SPP în Parlament, a spus Marcel Vela (PNL), pentru Libertatea. Vela a fost numit, joi, la începutul sesiunii parlamentare în funcția de președinte al comisiei, în locul colegului său de partid, Iulian Dumitrescu.

Șeful Serviciului pentru Protecție și Pază (SPP), Lucian Pahonțu, a devenit ținta celor de la PSD, după ce președintele partidului, Liviu Dragnea l-a acuzat că s-a implicat în relațiile din interiorul PSD.

Liviu Dragnea a afirmat că mai mulți colegi din PSD l-au avertizat că șeful SPP, Lucian Pahonțu, a fost „implicat în mai mult decât e cazul”. Președintele PSD a afirmat că Pahonțu i-ar fi transmis lui Paul Stănescu că el o „executat, undeva prin martie”.

Citește și: “Testarea psihologică a profesorilor ar avea o eficiență redusă”. Psihologul Libertatea crede că mai bine ar fi testați… profesional!

 
 

Urmărește-ne pe Google News