Iliescu va candida pe un post de senator de Bucuresti, iar campania electorala ii va fi finantata de PSD. Dupa un calcul simplu facut de vicepresedintele Viorel Hrebenciuc, acesta a declarat ca partidul va cheltui pentru campania unui parlamentar aproximativ 8.000 de euro. „in 1996, am avut o situatie similara. Ion Iliescu era presedintele Romaniei si a candidat pe listele electorale ale PDSR ca independent”, a spus Hrebenciuc.
De fapt, Ion Iliescu si Adrian Nastase au mai avut o intalnire luni seara, in care presedintele l-a informat pe primul-ministru asupra discutiilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare in legatura cu calendarul alegerilor si legile electorale.
PSD a propus initial data de 12 decembrie pentru alegerile parlamentare si prezidentiale si 19 decembrie pentru turul doi al alegerilor noului sef al statului, care a ramas pana in prezent si pozitia oficiala a partidului. Liderul PSD, Adrian Nastase, a avansat, insa, o varianta de discutii pentru alegeri, si anume alegeri locale si alegeri anticipate parlamentare simultane, in data de 6 iunie.
Si alegerile prezidentiale ar putea fi tot pe 6 iunie
Presedintele Ion Iliescu a spus ca si alegerile prezidentiale ar putea fi tot pe 6 iunie, daca partidele parlamentare vor fi de acord, noul presedinte urmand sa isi preia functia dupa 20 decembrie 2004, cand expira mandatul lui Iliescu.
La consultarile de la Palatul Cotroceni din urma cu doua saptamani, PRM, PD si PNL au sustinut organizarea de alegeri locale in data de 6 iunie 2004, cu doua tururi de scrutin, si alegeri parlamentare si prezidentiale in 28 noiembrie 2004, iar turul doi al prezidentialelor in 12 decembrie.
Viorel Hrebenciuc a mai afirmat ieri ca, in ceea ce priveste candidatul PSD la Presedintie, cel mai potrivit este Adrian Nastase. „Raportat la cariera lui Adrian Nastase, acesta nu ar mai avea ce sa-si doreasca decat aceasta functie – spune Hrebenciuc. A fost ministru de externe al Romaniei, presedinte al Camerei Deputatilor, acum prim-ministru, deci ce ar mai putea sa-si doreasca?”.