Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

Imaginea a fost publicată vineri de ziarul britanic. Ammar al-Baluchi apare complet dezbrăcat și este foarte slab, cu părul tuns, dar cu barbă, are cătușe la mâini și se află într-o încăpere luminată puternic artificial.

Potrivit The Guardian, aceasta este prima fotografie făcută publică în care apare un deţinut din „războiul împotriva terorii”, făcută într-un „sit negru” (facilităţi secrete de detenţie) al CIA.

Ammar al-Baluchi Foto: CIA via The Guardian

În prezent, Ammar al-Baluchi este închis la Guantánamo, împreună cu ceilalți patru bărbați. Trei dintre ei, însă nu și al-Baluchi au fost de acord să pledeze „vinovat” pentru toate acuzaţiile şi nu vor fi condamnați la moarte, a anunțat Pentagonul miercuri, 31 iulie.

Arestat inițial în Karachi, Pakistan, în aprilie 2003, Ammar al-Baluchi a fost mutat între cinci locuri secrete de detenție între mai 2003 și septembrie 2006, când a fost transferat la Guantánamo. El nu a primit până acum vreo condamnare.

Ce se știe despre închisoarea CIA din România

Așa-numitul „sit negru” al CIA de la București este cunoscut în comunicatele guvernului american drept Locaţia nr. 7 sau Detention Site Black (facilitate de detenţie secretă). Locaţia a fost identificată în subsolul Oficiului Naţional de Evidenţă a Informaţiilor Clasificate (ORNISS), o clădire guvernamentală aflată aproape de centrul Capitalei.

Autoritățile române au acceptat să coopereze cu CIA pentru a găzdui închisoarea secretă şi au primit în schimb milioane de dolari, potrivit The Guardian. Țara noastră era atunci în perioada în care dorea să adere la NATO.

Facilitatea secretă din România era iluminată 24 de ore din 24, iar Baluchi a spus despre perioada în care s-a aflat aici că era „ca şi cum aş fi trăit într-un frigider”.

„Aici am avut în sfârşit haine, pantaloni scurţi şi o pătură, ceea ce nu a fost suficient pentru a alunga frigul din acest loc”, a declarat el, potrivit documentelor depuse în instanță.

Deținuții din această închisoare secretă erau izolați, privați de somn și maltratați fizic prin „atragerea atenţiei” şi „prinderi faciale”. Ei puteau face duș o dată pe săptămână, dar erau deţinuţi în mod extrajudiciar şi fără a putea comunica cu nimeni, în afară de gardienii lor.

Potrivit unui raport CIA, un interogator a numit „situl negru” din România „probabil cea mai frumoasă instalaţie” pe care a vizitat-o.

Acesta a afirmat că închisoarea secretă din București era „curată, sterilă, eficientă şi modernă”, cu o senzaţie aproape „suprarealistă”.

„Tehnici de interogare îmbunătăţite”

Cel puţin 119 bărbaţi musulmani au fost capturaţi, deţinuţi şi interogaţi, în perioada 2002-2008 în închisorile secrete ale CIA din toată lumea.

În cazul a 39 dintre ei au existat ceea ce administraţia Bush a denumit „tehnici de interogare îmbunătăţite”, guvernul american recunoscând în 2014 că a fost vorba despre practici de tortură.

„Tehnicile îmbunătăţite de interogare” ale CIA presupuneau ca pe corpul acuzatului să nu fie lăsate urme fizice durabile. În memorandumurile referitoare la tortură aceasta era definită drept „daune fizice permanente şi grave” care „trebuie să se ridice la nivelul decesului, al insuficienţei organice sau al afectării permanente a unei funcţii corporale semnificative”.

Nimeni din CIA nu a fost tras la răspundere pentru aceste acte.

Fotografia publicată de The Guardian a fost făcută probabil înainte ca acesta să fie transportat către un alt loc secret de detenție. Potrivit ziarului britanic, există aproximativ 14.000 de fotografii ale CIA cu închisorile sale secrete și cu deținuții, dar acestea rămân în mare parte clasificate. Până în anul 2015 nu s-a știut despre existența acestor imagini.

Avocații deținuților de la Guantánamo au cerut însă publicarea unor materiale clasificate, inclusiv a acestor fotografii.

The Guardian mai menționează că Baluchi apare complet dezbrăcat în imagine probabil din cauza protocoalelor de transport ale CIA. Nuditatea forţată era însă folosită frecvent ca „tehnică de interogare îmbunătăţită” în locurile de detenție.

Procedurile de transport presupuneau „o verificare a cavităţilor corporale” şi examinarea de către un ofiţer medical. De asemenea ofițerii trebuiau „să îi facă fotografii pentru a documenta starea sa fizică în momentul transferului”, mai notează The Guardian.

Deținut inițial în Afganistan

Înainte de a ajunge în România, Baluchi a fost închis la Salt Pit sau Detention Site Cobalt, în Afganistan, unde a fost supus unor tratamente brutale, precum lovirea repetată a cefei de un perete, o tehnică denumită „walling” de către guvernul SUA. Experții medicali au declarat în fața comisiilor militare că aceste lovituri i-ar fi putut produce leziuni traumatice permanente ale creierului.

În timpul interogatorului, acesta era ținut dezbrăcat. De asemenea, era privat de somn timp de până la 82 de ore, forţat să stea în picioare prin încătuşarea încheieturilor de o bară din tavan, stropit cu apă extrem de rece, ras cu forţa de păr şi barbă, bătut, plasat în poziţii de stres şi privat de hrană.

SUA l-au preluat în custodie la jumătatea anului 2003, iar atunci Baluchi cântărea 64 de kilograme. Până la sfârşitul acelui an el ajunsese la o greutate de 54 de kg. Apoi, la sfârșitul lui 2003, a fost mutat în România, iar în perioada petrecută aici, a ajuns să aibă „mai multă carne pe oase”, după cum a declarat un interogator.

Fotografia în care apare Ammar al-Baluchi are un scop scop birocratic specific, potrivit The Guardian: „să reducă subiectul său, al-Baluchi, la un corp gol şi apoi să demonstreze că acest corp rămâne întreg, în ciuda a tot ceea ce i s-a făcut”.

Potrivit lui dr. Vincent Iacopino, un medic specializat în consecinţele psihice ale torturii, fotografierea sa nud este atât o formă de umilinţă sexuală, cât şi de agresiune sexuală, mai notează ziarul britanic.

Urmărește-ne pe Google News