Imaginea – surprinsă de fotoreporterul Evgeniy Maloletka pentru reputata agenție de știri The Associated Press pe data de 9 martie 2022 – a fost preluată pe scară largă în întreaga lume și a devenit emblematică pentru agresiunea Rusiei împotriva vecinului său.
Femeia din imagine – despre care World Press Photo spune că se numește Irina Kalinina – și copilul ei au murit amândoi, a confirmat, la câteva zile după ce a fost făcută fotografia, un chirurg care a încercat să îi salveze viața.
Maloletka este un fotograf de război, jurnalist și cineast din Berdiansk, un oraș-port din regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, potrivit World Press Photo Contest.
Membrii juriului au spus că imaginea „surprinde absurditatea și oroarea războiului” și „se înalță ca un fapt istoric profund dureros”.
„Oferind imaginii o platformă, juriul speră că lumea se va opri și va recunoaște realitățile intolerabile ale acestui război și se va gândi la viitorul Ucrainei”, a adăugat juriul.
Președintele juriului global, Brent Lewis, editor de fotografie la The New York Times și cofondator al Diversify Photo, a declarat: „Imaginea obsedantă din timpul asediului de la Mariupol a fost aleasă în unanimitate drept câștigătoare a premiului World Press Photo of the Year. Votul fiind acordat la împlinirea unui an de la începutul războiului din Ucraina, juriul a menționat puterea imaginii și povestea din spatele ei, precum și atrocitățile pe care le arată”.
Atacul asupra portului Mariupol, oraș strategic din sud-estul Ucrainei, a avut loc în contextul în care acesta a fost asediat de forțele ruse, iar locuitorii care nu au mai putut pleca au fost nevoiți să se adăpostească în adăposturi subterane, să topească zăpada pentru a face rost de apă și să caute mâncare prin gunoaiele de pe străzi.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
pikpik • 23.04.2023, 10:48
Fotografia inscenatå a anului...desi ar mai fi cateva ce le-am våzut pe social-media unde "rånitii" sunt vopsiti cu vopsea de ouå pt. a crea naivilor impresii lacrimogene