- Ziarul Libertatea se delimitează de aceste tentative și le recomandă tuturor celor interesați să verifice informațiile și să contacteze experți în domeniu înainte de orice fel de investiții.
Anterior, site-ul Libertatea a mai fost clonat în anul 2022, fiind promovate fraudulos la acel moment investiții cu criptomonede.
BNR s-a delimitat, la rândul său, avertizând că instituția nu face recomandări de investiții.
„În ultima perioadă, pe mai multe platforme şi reţele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă” a transmis, într-un comunicat, banca centrală.
Burduja, Țiriac, Ciolacu, victime ale deep fake-urilor
Pe lângă Isărescu, recent au mai apărut imagini și cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care părea că recomandă la rândul său investiții. Acesta a făcut plângere penală.
Libertatea a avertizat încă de la finalul anului trecut că numărul filmulețelor deep fake în care sunt recomandate investiții extrem de profitbile este în creștere. La acel moment, circula un filmuleț similar cu omul de afaceri Ion Țiriac și cu premierul Marcel Ciolacu.
Deep fake-urile sunt filmulete sau înregistrări audio cu personalități care par că fac sau spun ceva ce nu au zis de fapt în realitate. Acestea sunt realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Ce să faci pentru a nu cădea pradă înșelătoriilor
Experții rată și ce ar trebui făcut pentru a nu cădea în capcană.
Alin Becheanu, șeful direcției de de Prevenție a Fraudelor din ING, spunea în luna decembrie că fiecare om ar trebui să își pună o serie de întrebări atunci când vede astfel de „oportunități”:
- De ce sunt eu cel care primește acest pont de îmbogățire și nu altcineva?
- Te-ai întâlnit vreodată cu interlocutorul sau e doar online?
- Dacă este o oportunitate atât de mare, a apărut la TV și în ziare?
- Ai întrebat un specialist? Sună la bancă sau întreabă un expert în finanțe dacă este adevărat.
Manuela18 • 18.02.2024, 23:40
Este mare nevoie de prudenta si verificarea informatiilor care apar!
Gabryella • 12.02.2024, 11:03
Putina prudenta nu strica.Romanii sunt ahtiati după ,,îmbogățire peste noapte “ ,de asta parca ar intra in agitație și nu mai gândesc logic.
Alex.59 • 07.02.2024, 11:38
Scuzată fie-mi expresia, da' e FRAIER cine crede și cin' se bagă..! 😂😁😂