Cuprins:
Bela Karolyi a murit la vârsta de 82 de ani, suferind de Alzheimer și de alte probleme de sănătate.
„Bela Karolyi a încetat din viață după o lungă și grea suferință. A fost antrenorul Nadiei, al Teodorei Ungureanu, Emiliei Eberle, Dumitriței Turner și al tuturor celorlalte componente ale loturilor olimpice. Va rămâne în istoria gimnasticii pentru rezultatele de excepție de la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976 și de la Moscova 1980, pentru primul aur mondial al echipei României la Forth Worth în 1979, pentru toate succesele obținute, în premieră, de gimnastele care au concurat sub culorile tricolorului”, a transmis Federația Română de Gimnastică, duminică, 17 noiembrie.
Bela Karolyi a fugit din România comunistă în 1981
Bela și soția lui, Marta Karolyi, au decis să rămână în Statele Unite în martie 1981, după un turneu demonstrativ cu echipa de gimnastică. Cei doi au refuzat să se întoarcă în România condusă de fostul dictator Nicolae Ceaușescu și au contribuit la ascensiunea echipei de gimnastică a SUA.
„După Olimpiada de la Moscova din 1980, în anul următor, soții Karolyi au adus-o pe Comăneci și echipa României în Statele Unite. În timpul șederii, au aflat că, la întoarcerea în România, urmau să fie arestați. Deși nu vorbeau deloc engleză și cu fiica lor cea mică rămasă în România, au decis să fugă, plecând de la hotelul echipei în martie 1981. Fiica lor li s-a alăturat în Statele Unite un an mai târziu”, a relatat USA Today.
După trei ani, în 1984, sub conducerea lui Bela și Marta Karolyi, Mary Lou Retton a devenit prima gimnastă din Statele Unite care a câștigat titlul olimpic la individual compus, la Olimpiada de la Los Angeles.
Bela Karolyi a fost antrenor principal al echipei naționale de gimnastică feminină a SUA timp de aproape 20 de ani, contribuind la dezvoltarea unei noi ere a gimnasticii americane, alături de soția lui.
Retras din viața publică de peste 6 ani
Bela și Marta Karolyi (82 de ani) s-au retras din viața publică după scandalul de abuzuri sexuale din SUA, din 2017.
Atunci, Larry Nassar, medic al echipei de gimnastică a SUA timp de peste 20 de ani, a fost acuzat că a agresat sexual sute de copile și tinere, unele dintre aceste abuzuri având loc în timpul cantonamentelor din ranch-ul familiei Marta și Bela Karolyi din Statele Unite. Nassar și-a recunoscut faptele și a fost condamnat la închisoare.
Imagini de arhivă cu Bela Karoly, Marta Karoly și Nadia Comăneci
Libertatea a căutat în arhiva revistei Sport din anii 1972-1980 și a găsit mai multe fotografii în care apar Bela Karoly și soția lui, Marta Karoly, alături de Nadia Comăneci și de lotul de gimnastică al României. Numele antrenorului era scris atunci „Karoly”, fără „i” de la final.
Imaginile sunt aranjate cronologic. Pot fi văzute prima fotografie în care apar Bela Karoly și Nadia Comăneci împreună, dar și unul dintre primele interviuri ale Zeiței de la Montreal, cu trei ani înainte de Olimpiada din 1976, în care Nadia spunea deschis că vrea să devină campioană mondială.
În fotografii apare și Geza Pozsar, fostul coregraf al lotului de gimnastică din anii 70, despre care GSP a scris în 2009 că era unul dintre oamenii care turnau la Securitatea lui Ceaușescu tot ce se întâmpla în sala de gimnastică și nu numai. În presa de acum 50 de ani, era menționat drept „maestru de balet”, sub numele Geza Pojar.
Bela Karolyi, acuzat că a bătut gimnastele, nu și pe Nadia Comăneci
Cunoscut pentru disciplina strictă impusă încă din anii 70, Bela Karolyi a fost o figură controversată privind modul cum trata gimnastele. El a fost acuzat că le bătea în sala de antrenament, dar nu a comentat niciodată aceste acuzații.
„La Onești, Bela era mult mai puțin brutal. Le mai trăgea câte o palmă, mai striga la ele, dar existau destule momente când se comporta drăguț. Se juca cu fetele, le scotea la câte un fotbal pentru amuzament. Iar gesturile astea mai deplasate apăreau destul de rar. Abia la Deva înnebunise complet, după ce Nadia plecase să se pregătească la București fără el”, a povestit în 2021 Geza Pozsar, fostul coregraf al lotului de gimnastică din anii 70, pentru playsport.ro.
„Și prima pe care a luat-o în colimator a fost Emilia Eberle, pe care avea ambiția s-o facă a doua Comăneci. Numai că ea nu era de calibrul Nadiei. Dar, ca s-o forțeze la maximum, a uscat-o în bătaie. I-a rupt și coastele într-o zi. Iar Marilena Vlădărău, numită Perețeanu acum, a suferit și ea enorm”, a adăugat el.
Nadia Comăneci a scăpat de tratamentul brutal aplicat de Bela Karolyi colegelor sale, dar a fost ținta unor comentarii dure făcute de antrenor, care nu tolera să fie eclipsat de succesul elevei sale, a susținut fostul coregraf din acea perioadă.
„Bela Karolyi a început, de fapt, să devieze după marele succes de la Montreal 1976, când a avut și niște conflicte cu Nadia și se tot ridica întrebarea cine pe cine a creat: Bela pe Nadia sau invers? Pe Comăneci n-a îndrăznit s-o molesteze, dar, prin spate, n-o scotea din vacă decorată. El și-a permis să facă ce vrea și fiindcă a cultivat o relație specială cu premierul Ilie Verdeț, driblând-o inclusiv pe Elena Ceaușescu, care nu-l suferea”, a susținut Pozsar în 2021.
Performanțele Nadiei Comăneci sub Bela Karolyi, greu de egalat
Bela Karolyi a fost aproape 10 ani antrenorul Nadiei Comăneci, timp în care a ajutat-o să câştige titlurile olimpice în 1976, la Olimpiada de la Montreal, dar şi în 1980, la Olimpiada de la Moscova. Sub conducerea sa, Nadia Comăneci a devenit prima gimnastă care a obținut un 10 perfect într-o competiție olimpică, la JO Montreal 1976.
Printre altele, Nadia Comăneci are în palmares 5 medalii de aur la Jocurile Olimpice (1976 și 1980), două medalii de aur la Campionatele Mondiale de gimnastică (1978 și 1979) şi 9 medalii de aur la Campionatele Europene de gimnastică (1975, 1977 și 1979).
„Acum aproape 50 de ani, el m-a ghidat către performanța istorică a primului 10 perfect la Jocurile Olimpice… și asta mi-a schimbat viața pentru totdeauna”, a declarat Nadia Comăneci, când a aflat că Bela Karolyi a murit.