• 140 de copii români exploatați în Anglia au fost protejați de poliția britanică, dar mai apoi au fost expuși de procurorii DIICOT, pe portalul de internet al Justiției din România, și transformați din victime în martori! De frică, toți 140 și-au schimbat declarațiile.
  • După ce, acum o săptămână, după 9 ani de proces, justiția din România i-a achitat în primă instanță pe toți cei 26 de interlopi inculpați, polițistul britanic care a coordonat cazul adresează, prin intermediul Libertății, o scrisoare către publicul din țara noastră.
  • Inspectorul Bernie Gravett a oferit românilor imagini care arată cum erau exploatați copiii romi pe străzile din Anglia, cum erau ținuți în condiții mizerabile.
  • Toate aceste probe nu au fost folosite de către justiția noastră!

 

Ultimele câteva zile reprezintă o perioadă tristă pentru Justiția din România. Oamenii din țara dumneavoastră sunt primitori și minunați. Din păcate, tot ei au de suferit când eșecurile Justiției lasă baltă victimele!
Bernie Gravett, inspectorul principal în operațiunea care a destructurat rețeaua de exploatare a copiilor romi

 

Investigație de Mirela Neag, Adriana Oprea, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Totul a început pe Oxford Street.

Primii minori cerșetori și infractori mărunți de origine romă monitorizați de polițiștii britanici au fost cei care frecventau artera comercială din centrul Londrei. Unii dintre copii au fost ridicați. După care au început să fie observați în cartierele rezidențiale selecte ale capitalei britanice.

Și-au dat seama că e o rețea

Pentru că era vorba despre minori străini care nu puteau fi instituționalizați de către autorități, ei erau eliberați de fiecare dată după ce erau ridicați de pe stradă. Pe asta mizau și interlopii din Țăndărei care-i exploatau.

Un polițist britanic a avut ideea de a-i căuta în baza națională de date a poliției.

A constatat că aceiași minori fuseseră reținuți și în alte orașe britanice și a realizat că au de-a face cu o rețea.

Un inspector acuză

Bernie Gravett a fost inspectorul principal în Operațiunea Golf, care a operat sub legile Uniunii Europene ca o investigație făcută împreună cu Poliția Română, DIICOT, Europol, Eurojust și alte agenții între 2008 și 2010.

El s-a pensionat acum 6 ani și, în acest moment, se ocupă de pregătirea oamenilor legii, a procurorilor și a judecătorilor în combaterea traficului de persoane.

Gravett a dorit să vadă și cititorii Libertății cum au pregătit ei cazul, în Marea Britanie. Și a trimis un film care arată ce probe zdrobitoare au adunat. Este un film pe care inspectorul Gravett îl folosește în toată lumea, ca să le explice polițiștilor cum se face o urmărire a suspecților.

Aceste probe n-au fost administrate în România.

Femeia care cerșea cu trei copii, nici unul al ei

În imagini apar mai multe femei care împing cărucioare prin Londra în august și septembrie 2009.

E vorba despre trei filmări diferite în care apare Speranța Mihai. În cele trei clipuri diferite, femeia are câte un bebeluș diferit, nici unul dintre aceștia nefiind al ei!

Scrisoarea tulburătoare și imagini cu bebeluși scoși la cerșit, trimise de ofițerul de poliție care a coordonat operațiunea „Țăndărei” în UK: „E o perioadă tristă pentru Justiția din România”

Speranța Mihai și unul dintre micuții traficați încă din cărucior

Cel mai mic dintre copiii romi folosiți de traficanți avea doar două luni.

În prima filmare a camerelor de supraveghere apare însoțită de o fată de 13 ani, „care era sclavul casei”, spun oamenii legii din UK. Nici această fetiță nu era a Speranței.

Speranța și soțul acesteia, Gheorghe Mihai, locuiau în condiții insalubre la vest de Londra, în orășelul Slough.

Scrisoarea tulburătoare și imagini cu bebeluși scoși la cerșit, trimise de ofițerul de poliție care a coordonat operațiunea „Țăndărei” în UK: „E o perioadă tristă pentru Justiția din România”

Pâlcuri de femei din România scoteau copiii aduși din Țăndărei la cerșit

Victimele, culcate cu cearșaful pe jos și un frigider aproape gol

Condițiile în care erau exploatați copiii alcătuiesc un decor dickensian postmodern.

Culcușul copiilor este improvizat pe jos.

Doi dintre aceștia sunt filmați de autoritățile engleze cu cearșaful pus direct pe podea.

Scrisoarea tulburătoare și imagini cu bebeluși scoși la cerșit, trimise de ofițerul de poliție care a coordonat operațiunea „Țăndărei” în UK: „E o perioadă tristă pentru Justiția din România”

În imagini se observă cum unicul frigider, scos din priză, are o singură bucată de carne, o pungă cu legume și, alături, o ladă cu cepe.

Scrisoarea tulburătoare și imagini cu bebeluși scoși la cerșit, trimise de ofițerul de poliție care a coordonat operațiunea „Țăndărei” în UK: „E o perioadă tristă pentru Justiția din România”

Frigiderul soților Mihai, aproape gol, sursă de hrană pentru 7 copii

Speranța și Gheorghe Mihai au fost condamnați în Anglia pentru mai multe capete de acuzare, printre care neglijarea copiilor și spălare de bani. Aceștia au pledat „vinovat”.

În România, doar Speranța Mihai apare în dosar, însă ca martor.

40 de victime au dispărut, 140 și-au schimbat declarațiile în România!

Britanicii au ținut ca audierile și declarațiile celor 181 de minori victime să le facă în așa fel încât ele să fie valide și în instanțele din România, ca să poată fi folosite și de procurorii români.

Audierile victimelor în UK au respectat toate prevederile Codului de procedură penală din România, fiind trimise în UK echipe întregi de specialiști, printre care psiholog și anchetator.

„După ce au fost repatriate cele 181 de victime, am remarcat că acestora nu le-a fost oferită în România nici un fel de protecție pentru că 40 au dispărut!”, spune o sursă Libertatea.

Procurorii români au ales să fie reaudiați în țară, toți cei 140 dând declarații opuse celor din UK. Și anume că adulții care-i supravegheau în stradă nu-i exploatau, ci le asigurau protecție, le ofereau casă și masă și că-i îngrijeau.

Copii-victime expuși pe just.ro chiar de către procurorii români

Din victime, copiii au devenit martori și 140 de minori au fost expuși pe portal.just.ro, portalul Justiției din România, cu nume și prenume. Această înlănțuire a 140 de nume a unor minori abuzați, făcută chiar de către procurorii români, echipa fiind coordonată de șefa de birou DIICOT Olga Vrânceanu, este fără precedent în justiția noastră!

În plus, britanicii au realizat că procurorii nu au folosit probele trimise de ei, deoarece nu au pus față în față declarațiile date în România cu filmările lor, care demonstrau exploatarea.

După ce, pe 12 februarie, Tribunalul Harghita i-a iertat pe toți inculpații din România, în timp ce justiția britanică a condamnat 120 de inculpați, inspectorul Gravett a trimis o scrisoare publicului din România, prin intermediul Libertății. 

„Aceste persoane care n-au un trecut în nici o muncă au acumulat milioane de lire din exploatarea celor mai vulnerabili copii din România”

„Ultimele câteva zile reprezintă o perioadă tristă pentru Justiția din România și supremația Dreptului într-o țară pe care am vizitat-o de multe ori și de care m-am atașat foarte tare. Oamenii din țara dumneavoastră sunt primitori și minunați. Din păcate, tot ei au de suferit când eșecurile Justiției lasă baltă victimele. Cele 4 grupări din Țăndărei au fost denumite de Europol în 2008 drept „cea mai mare grupare de trafic de persoane din Europa”. Nu am nici o îndoială că au traficat mii de oameni, femei și în special copii prin toată Europa, punându-i să cerșească ori să fure.

În opinia mea, existau dovezi incontestabile care arătau că 26 de suspecți urmăriți de procurorii din România erau vinovați de infracțiuni de traficare a 181 de copii, spălare de bani, de a fi membri ai unui grup infracțional organizat și vinovați de infracțiuni legate de arme de foc.

Acest caz ar fi trebuit măcar să fi ajuns în instanță pentru ca evidențele să fie văzute și auzite.

Cascadoria, artificiul cazului este că exact asta nu s-a întâmplat în peste 8 ani de zile. Aș invita pe oricine să se uite la imagini și să își facă propria judecată despre cum aceste persoane care n-au un trecut în nici o muncă au acumulat milioane de lire din exploatarea celor mai vulnerabili copii din România. Cele care au pierdut în acest caz nu sunt doar victimele inițiale, ci și cele care n-au fost niciodată identificate ori găsite. Gruparea a continuat să opereze în anii în care suspecții au fost liberi și acum ei doar capătă mai multă încredere că sunt deasupra legii”.

Semnează Bernie Gravett.

 

Citește și:

120 de condamnați în Anglia, niciunul în România! Același procuror DIICOT care nu i-a cercetat pe colonelul SRI Predoiu, fratele șefului SIE, și pe ceilalți ofițeri din dosarul de trafic de minore „Shanghai” a ratat toți inculpații în „Academia de Trafic de Minori Țăndărei”!

VIDEO/ Cum s-a făcut de râs justiția din România! Imaginile complete ale perchezițiilor DIICOT din Țăndărei, 2010: elicoptere, 120 polițiști, 200 jandarmi, oameni ridicați din pat, bani și AK-47 confiscate. Finalul: toți interlopii au scăpat în primă instanță

Prima reacție după articolele Libertatea: DIICOT a făcut apel în cazul Țăndărei!

Google News Urmărește-ne pe Google News