Ca răspuns la aceste imagini, Raed Arafat spune că „eu nu am niciun pompier care are leziuni la nivelul capului, cel puţin din ce ştiu şi care a purtat cască”, potrivit Agerpres.
„Pe internet circulă… Aceasta, de exemplu, este o cască pe care eu nu am văzut-o folosită de pompierii noştri în ultima perioadă. Îmi arătaţi o cască argintie. Pompierii noştri au căşti roşii în mare parte. Dacă cineva a avut cască personală, înseamnă că avem o problemă. Această cască nu ştiu să facă parte din dotare. Casca este argintie, nu este o cască care există la noi în dotare”, a mai spus Arafat.
Un alt pompier a specificat pentru „Libertatea” că acea cască arsă care pare gri metalizat în fotografie e în realitate modelul alb pe care IGSU îl are în dotare: „Nu e o cască argintie, se vede pe margini că e o cască albă și avem astfel de căști în dotare.”
„Sunt foarte mulți colegi care încă au căști și mai proaste decât aia din poză”
Tot în replică la ce susține șeful IGSU, angajatul cu care a vorbit „Libertatea” spune că „la detașament la Băneasa, la fel, la DMV (Detașamentul „Mihai Vodă”, n.r.), toți spun același lucru. Dacă mințea unul mai ziceam, dar nu cred că mint 50 de oameni cel puțin”.
„Dotările din subunități pot fi diferite, am văzut tot felul de căști. Exista poza și cu casca roșie, de aceea ce spune domnul Arafat? Iar casca roșie topită ce apare în fotografii e considerată cam cea mai «buna» din ce am primit. Eu am primit anul asta casca ca aceea după 15 ani de activitate. Sunt foarte mulți colegi care încă au căști și mai proaste decât aia din poză”, susține un alt pompier, care nu este printre cei care au participat la misiune.
Pompierii susțin că lipsurile sunt de multă vreme și chiar și roboții folosiți tocmai ca să-i protejeze pe salvatori sunt limitați. De altfel, unul dintre pompierii care manevrau un robot este printre cei răniți.
„Este conștient, dar are arsuri de gradul 2-3 pe membrele superioare și inferioare și spate”, a povestit un angajat al IGSU pentru Libertatea, sub anonimat. Acesta a confirmat că echipamentul din imagini corespunde cu cel al pompierilor care au intervenit la Crevedia.
Prietenii pompierilor transferați în străinătate caută ajutor la diaspora română
Acesta a spus că salvatorii sunt nevoiți de multă vreme să folosească echipamente neconforme. „Sunt multe de spus: de la coordonare neconformă până la echipamentele uzate, găurite, mă refer la uniformele pe care trebuie să le poarte la orice intervenție, la roboții care nu merg controlați decât până la o distanță de maxim 300 de metri, sunt multe lipsuri în sistem”, a menționat angajatul ISGU.
Colegii pompierilor răniți au început și să se mobilizeze cu privire la rudele celor transferați în străinătate. „Nu știu despre acest ajutor de la Guvern nimic, știu doar despre românii din diaspora care s-au mobilizar exemplar și care în secunda doi au luat măsuri. Încercăm să ne mobilizăm și să îi ajutăm pe toți așa cum putem, cu românii sufletiști din diaspora care ne pun la dispoziție cazare, mâncare, suport logistic, tot ce au nevoie aparținătorii”, a mai spus acesta.
Grupul civic „Voluntar în Europa” deja au lansat un apel pentru cei care vor să ajute și pentru cei care au nevoie de ajutor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
nicoleta1 • 30.08.2023, 22:23
Daca Arafat nu prelua comanda cred ca pompierii stiau ce au de facut , se descurcau mult mai bine sinu existau nici victime.
Aless45 • 30.08.2023, 21:37
Oameni buni acest Arafat minte cu nerușinare,și de ce spun asta?, dacă va uitați atent la filmulețul Televizat in care acel pompier care stand jos pe asfalt telecomanda acel robot ,are pe cap o casca argintie ✋
Cristin • 30.08.2023, 13:47
Bună ziua, din nefericire în România, tot ceea ce înseamnă Securitate și Sănătate în Muncă, Prevenirea și Stingerea Incendiilor, Protecția Civilă, ISCIR-CNCIR sunt cenușăresele activităților economice atât în firmele de stat cât și în cele private. Motivul principal este că aceste activități nu produc nimic, doar consumă. În ,,cultura managerială" din România siguranța și securitatea în desfășurarea oricărei activități este egală cu ZERO. Cu siguranță câteva măsuri legislative se impun, de exemplu cheltuielile pe domeniile menționate mai sus, să fie deductibile. Cu stimă, Cristin Crenganiș.