Vineri, 9 decembrie, activiștii au filmat cum mai mulți cai îngrămădiți într-un țarc sunt transportați cu bacul pe Dunăre, pe canalul Drânov, în sudul Deltei Dunării, în apropiere de Gura Portiței. Este al treilea transport de acest fel, spun cei de la SOS Caii Deltei.
„Sunt cai sălbatici prinși de samsarii din Deltă, vânduți către abatoare, cu complicitatea localnicilor și autorităților”, acuză, într-o discuție cu Libertatea, Iulian Docea, membru al grupului de inițiativă SOS Caii Deltei.
Cai măcelăriți pe câmp de localnici, la Letea, a arătat un ONG pentru animale
Din filmările transmise ziarului și publicate, de asemenea, pe Facebook, se vede cum bacul încărcat cu zeci de cabaline se deplasează pe apă, pe unul dintre canalele Dunării. Alte fotografii surprind același bac oprit la mal și o dubă albă cu ușile deschise, așteptând ca animalele să fie urcate. O altă dubă, de culoare albastră, este parcată mai în spate. Mai mulți oameni sunt în jurul mașinilor.
„Imaginile vorbesc de la sine. Caii sunt chinuiți, prinși cu tehnici barbare și ajung pe masa de Crăciun. Carnea de cal se amestecă în abatoare cu carnea de vită, de porc, și o mâncați apoi dumneavoastră”, spune revoltat Iulian Docea.
Un scandal vechi de 11 ani
O anchetă din 2011 a organizației Vier Pfoten a arătat cum zeci de cai din Letea, sub pretextul că sunt infectați cu anemie infecțioasă ecvină, urmau să fie uciși, iar carnea lor, exportată. Deși sălbatici, nefiind, deci, în proprietatea nimănui, mai mulți localnici i-au prins și vândut pe câteva sute de lei unei firme. Vier Pfoten a publicat atunci mai multe imagini dure, cu cai chinuiți, plini de răni și de sânge.
Despre măcelul cailor, și nu doar din Letea, ci din toată țara, și despre cum sătenii măcelăresc cabalinele pe câmp și vând carnea producătorilor care fac mici din ea a scris pe larg Casa Jurnalistului în 2013.
Un țarc construit pe malul Dunării
Iulian Docea spune că a sesizat încă din octombrie autoritățile – Poliția, Parchetul și Direcția Sanitar Veterinară Tulcea – cu privire la această practică. El crede că în această operațiune sunt deopotrivă implicați localnicii, autoritățile și traficanții de carne de cal, acesta fiind și motivul pentru care nimeni nu a luat măsuri, în ciuda „dovezilor evidente”.
Din octombrie au avut loc deja trei astfel de transporturi, afirmă Docea, care spune că e vorba de cai sălbatici.
Caii sunt prinși într-un țarc construit special pe malul canalului Drânov, în zona plajei Perișor, aflată în sudul Deltei, spun activiștii, iar de-acolo, printr-un culoar, sunt urcați pe bac și duși mai departe spre canalul Dunăvăț. Aici sunt urcați în dube.
În fotografiile postate de SOS Caii Deltei se vede și terenul împrejmuit în care activiștii acuză că au fost capturate cabalinele. În noroi sunt urme de copite, iar bucățile din lemn din care au fost construite gardurile au pe alocuri urme roșii, ce par a fi de sânge, și fire scurte de păr.
Terenul împrejmuit și urmele de pe gard
Poliția, după ce a văzut imaginile: „Nu se confirmă, nu reiese că animalele sunt sălbatice sau domestice”
Libertatea a întrebat încă de vineri după-amiază Inspectoratul de Poliție Tulcea ce măsuri a luat în urma sesizărilor primite de la asociație. „Colegii mei s-au mobilizat și desfășoară o acțiune în acest sens”, a declarat pentru ziar purtătoarea de cuvânt a instituției, Ioana Nanu.
Luni, IPJ Tulcea a revenit cu un comunicat de presă, în care spune că „cele sesizate nu se confirmă”. Rugată să comenteze imaginile publice, în care se observă cai transportați cu bacul și urcați în dubă, instituția susține în continuare că nu există informații certe că animalele „sunt sălbatice sau domestice” și nici că au fost capturate și transportate ilegal.
„Imediat după luarea la cunoștință a celor sesizate la data de 9 decembrie 2022, polițiștii au efectuat activități de investigare, verificări la fața locului, audierea posibililor martori etc., activități ce nu s-au încheiat și sunt în continuare în atenția noastră. Din imaginile prezente nu reiese bănuiala rezonabilă că animalele sunt sălbatice sau domestice. De asemenea, precizăm că la soluționarea aspectelor vom reveni cu un punct de vedere”, au transmis reprezentanții IPJ Tulcea.
Explicația DSVSA
Contactat de ziar, directorul Direcției Sanitar Veterinare Tulcea, Mitică Tuchilă, a declarat că nu e în niciun caz vorba despre cai sălbatici, ci despre un crescător de animale din zonă care a vândut cabalinele unui cumpărător din localitatea Mihail Kogălniceanu.
„Caii au fost microcipați de un medic veterinar, așa cum prevede legea, însă au fost transportați fără pașapoarte, fără documentele necesare. Crescătorul nu a mai așteptat eliberarea lor, fapt pentru care poliția a aplicat sancțiuni”, a spus Tuchilă.
Directorul DSVSA afirmă că animalele au o stare de sănătate bună. Despre urmele ce par a fi de sânge de pe țarc, Tuchilă a spus că nu știe nimic.
„Din evaluarea făcută de inspectorii DSVSA, animalele sunt bine”, a adăugat el.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Saurin • 13.12.2022, 10:35
DSVSA si Politia musamalizeaza. Trebuie verificat daca nu cumva sint cai salbatici prinsi si microcipati de medic, fara ca "proprietarul" sa aiba acte de provenienta. DSVSA trebuie sa aiba date privind istoricul efectivului de animale al respectivului. Daca din 2 cai, dupa un an, are 10, fara acte de cumparare, e clar o problema. Unii dintre medicii veterinari care au contract cu DSVSA colaboreaza bine cu infractorii. Cand medicul cipeaza si ia in evidenta multe animale adulte odata, e mangla - fie pentru furt de subventii, fie furt de animale.