Vă avertizăm că urmează imagini și detalii ce pot avea impact emoțional

Postul rusesc de televiziune Rusia 1 a difuzat imagini cu paturi supraetajate arse și cadavre carbonizate. Nu au putut fi verificate din surse independente, precizează BBC. Totodată, jurnaliștii scriu că, în afara clădirii, apar mai multe cadavre, care nu sunt carbonizate, ci pline de sânge. Este o imagine puternică, pe care Libertatea a ales să nu o publice.

Ce s-a întâmplat exact în lagărul de prizonieri din Olenivka rămâne neclar. Rusia și Ucraina se acuză reciproc că se află în spatele atacului care a dus la moartea a peste 50 de persoane.

Moscova susține că penitenciarul a fost lovit de rachete ucrainene de înaltă precizie, mai exact de sistemul HIMARS de proveniență americană. Rusia a și publicat imagini cu ceea ce susține că sunt fragmente rachetele trase.

Rusia a publicat imagini cu ceea ce susține că sunt fragmente din rachetele tarse cu sistemul HIMARS. Ucraina neagă Foto: Profimedia

Ucraina neagă și acuză la rândul său Rusia. Susține că zona a fost lovită într-un efort de a distruge dovezile de tortură și ucidere a deținuților. Totodată, un consilier al președintelui Zelenski a spus că scena arăta ca un incendiu și că o lovitură cu rachete ar fi împrăștiat cadavrele.

Închisoarea Olevnika, unde se aflau zeci de prizonieri

Președintele Volodimir Zelenski a descris incidentul drept o „crimă de război deliberată a Rusiei”, iar Kievul a cerut ca ONU și Crucea Roșie să primească aprobare să intre în teritoriul controlat de ruși pentru a investiga ce s-a întâmplat.

Crucea Roșie a spus că încearcă să obțină acces și s-a oferit să ajute la evacuarea răniților. „Prioritatea noastră în acest moment este să ne asigurăm că răniții primesc un tratament și că trupurile celor care și-au pierdut viața sunt tratate într-un mod demn”, se arată într-un comunicat.

Daniil Bezsonov, un purtător de cuvânt al așa-numitei Republici Populare Donețk, a declarat că atacul a fost o „lovitură directă asupra unei cazărmi în care se aflau prizonieri”.

Cine sunt deținuții

Printre cei cei închiși aici ar fi fost membri ai batalionului Azov, care au fost capturați apărând orașul Mariupol sau care s-au predat la Azovstal și pe care Rusia îi descrie drept neo-naziști și criminali de război.

Andriy Biletskyi, un fondator al batalionului Azov, a declarat că un număr de soldați ai unității se numără printre cei uciși.

Așa arată clădirea de la Olenivka după atac

Închisoarea era goală înainte de declanșarea de către Vladimir Putin a războiului pe 24 februarie 2022. Ea a fost folosită exclusiv pentru prizonierii de război și civilii care nu au trecut de filtrarea rusă – un sistem în care oamenii sunt interogați înainte de a se decide unde vor fi trimiși.

 
 

Urmărește-ne pe Google News