- „Un monah nu poate primi niciodată o binecuvântare de ieșire din monahism, după depunerea voturilor monahale. Dacă alege să o facă totuși, pierde calitatea de cleric și monah definitiv, devenind un simplu mirean”, a explicat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.
În ultimele două luni, nimeni nu a știut absolut nimic despre stareț. Enoriașii de pe Valea Ruscovei au început să se întrebe ce s-a întâmplat cu el. Unii spuneau că ar fi bolnav.
Motivul absenței? Faptul că Ignatie Bocicorec s-a însurat. Imaginile au fost postate pe rețelele de socializare.
În imagini, părintele este îmbrăcat în costum de mire. Starețul preot și mireasa lui au dansat la petrecere, așa cum șade bine unui nou cuplu căsătorit.
Imaginile au creat un adevărat șoc în rândul enoriașilor. Toți știau că starețul unei mănăstiri nu putea să se căsătorească, depusese un jurământ în fața lui Dumnezeu.
„Chiar m-am întrebat zilele acestea cum de nu a apărut încă știrea”, a comentat cineva, pe pagina de Facebook INFO Valea Ruscovei.
„S-a dus de la mănăstire fără binecuvântare”
„Pr. Stareț Ignatie (Bocicorec) s-a dus de la mănăstire fără binecuvântare. Ce s-a întâmplat în acel răstimp nu știm, era de negăsit… Am aflat și noi de cele întâmplate de pe rețele de socializare și în prezent este în curs o anchetă, iar măsurile vor fi luate de către comisia de disciplină a Patriarhiei”, a transmis protopop preot Petru Rahovan, reprezentant al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România.
În momentul de față se află sub ascultarea unui duhovnic și evident fiind călugăr ispășește un canon de îndreptare la o mănăstire din țară.
Protopop preot Petru Rahovan:
Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România. Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației şi îi cuprinde pe credincioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat).
„Dacă se dovedește că persoana din fotografii este starețul însuși, putem vorbi deja la trecut despre el. Noi, aici la București, nu știm nimic despre această situație, dar am transmis mesajul, pentru a afla mai multe. Ceea ce vă pot spune concret este: un monah nu poate primi nicodată o binecuvântare de ieșire din monahism, după depunerea voturilor monahale. Dacă alege să o facă totuși, pierde calitatea de cleric și monah definitiv, devenind un simplu mirean”, a explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
Stareț la Ruscova din 2014: „Extrem de apreciat de credincioșii ucraineni și români”
Potrivit basilica.ro, preacuviosul Ignatie Bocicorec a fost numit „în ascultarea de stareț” al mănăstirii în 2014, iar „sub coordonarea acestuia”, lucrările au fost încheiate şi lăcașul de cult a fost gata pentru sfinţire.
Actualul stareț, protosinghelul Ignatie Bocicorec, duhovnic extrem de apreciat de către credincioșii ucraineni și români din Maramureș și din județele învecinate, a continuat lucrările necesare desfășurării vieții monahale în mănăstire.
Vicariatul Orotodox Ucrainean, în 2021:
Biserica mănăstirii a fost construită pe terenul Parohiei Ortodoxe Ucrainene Ruscova, între 1992 și 1997, prin contribuția creștinilor din cadrul parohiei. Între 1998 și 2008 au continuat lucrările la instalațiile electrice, termice și canalizare, finisaje exterioare, care includ mozaicuri, pregătirea pereților interiori pentru pictură în frescă, dotarea cu mobilier și iconostas sculptate în lemn de stejar, îmbrăcarea coloanelor interioare și exterioare în marmură și pardosirea cu marmură.
Începând cu 2012 a fost finalizat proiectul pentru zidirea ansamblului mănăstiresc care cuprinde corp de chilii, paraclis și trapeză.
În 2021, episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul a sfinţit biserica mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul – Ruscova”.
Potrivit paginii de Facebook a Vicariatului Ortodox Ucrainean, cu ocazia sfințirii, părintelui Ignatie i-a fost conferită Crucea Sfinților Împărați Constatin și Elena.
Prezent, anul trecut, la sărbătorirea hramului, absent în acest an, pe 7 iulie
Anul trecut, starețul a participat la sărbătorirea hramului „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, după cum arată imaginile postate de Vicariatul Ucrainean.
Însă, în acest an, pe 7 iulie, părintele a fost absent de la eveniment.
Foto: Facebook Vicariatul Ortodox Ucrainean
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dabaca2020 • 01.03.2024, 18:18
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
mariussorin75 • 21.07.2023, 11:59
Macar a avut puterea sa isi oficializeze relatia, in pus si cu o femeie.