Zeci de utilizatori care vorbesc limba germană au distribuit în ultimele două săptămâni, pe Facebook și Twitter, imagini de la protestele anticorupție de la București din februarie 2017. Acestea erau descrise ca fiind unele de la un protest actual împotriva vaccinării anti-COVID, un protest care ar fi determinat guvernul României să închidă toate centrele de imunizare din țară.

„Guvernul României a închis toate centrele de vaccinare pentru că 70% dintre cetățeni nu doresc vaccinarea”, este mesajul atribuit unei înregistrări de la protestul anticorupție care a avut loc, de fapt, acum patru ani.

De asemenea, se regăsesc în postări mesaje precum: „Constrângerea nu a funcționat” și „Românii au făcut-o!”.

Înregistrarea a fost distribuită intens pe Facebook de utilizatori, de la începutul lunii decembrie.

Sute de oameni au distribuit imaginile și afirmațiile eronate pe Twitter și zeci de mii pe Telegram.

AFP Fact Chek: Informația este falsă

Într-un articol publicat vineri, AFP Fact Check – un serviciu de verificare a știrilor ce ține de agenția AFP – demontează mesajul devenit viral, notând că este o afirmație falsă că protestul prezentat ar fi unul antivaccinare.

AFP Fact Check punctează că a relatat în februarie 2017 despre protestele anticorupție de la București, din Piața Victoriei, și acum a revăzut imaginile și a descoperit că sunt aceleași.

Jurnalista AFP mai scrie că televiziunea națională, TVR, a cărei siglă poate fi văzută în imaginile de mai jos, a publicat pe YouTube și o versiune mai lungă a înregistrării distribuite pe rețelele de socializare, iar imaginile sunt descrise clar ca fiind de la protestul anticorupție.

AFP a verificat, de asemenea, informația potrivit căreia centrele de vaccinare din România sunt complet închise din luna septembrie, notând că în luna iulie, agenția de presă AP a raportat că autoritățile române închideau 117 centre de vaccinare din cauza scăderii cererii de vaccinare – însă acestea au fost închise temporar, nu definitiv, și nu reprezintă decât o parte din centrele de imunizare din România.

La solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al Comitetului Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID 19 (CNCAV) a declarat că activitatea centrelor „a fost suspendată temporar și va fi reluată dacă românii vor intensifica vaccinarea împotriva Covid-19.”

Concluzia AFP Fact Check este că „Guvernul României nu a închis toate centrele de vaccinare din cauza presiunii populare”, cum sugerează știrea falsă propagată pe Facebook și pe Twitter.

 
 

Urmărește-ne pe Google News