O clădire insalubră din containere, cu două etaje, și 30 de dormitoare, care în perioada 2015 până în mai 2016, a găzduit refugiați din Siria,
Afganistan, Iran și Albania.
Imaginile au fost filmate cu o cameră ascunsă, după ce reprezentanți ai sindicatului au fost împiedicați în repetate rânduri să vadă condițiile în care sunt cazați românii.
“Sunt paznici şi ne-au împiedicat să îi vizităm pe oameni în casele lor. Asta e împotriva legii. Ca sindicat care organizează oameni din interiorul acestei companii, avem dreptul să intrăm, dar nu am reuşit”, declarase în urmă cu câteva zile un lider al sindicatului FAU din Bonn, într-un interviu acordat Libertatea.
Sindicatul FAU a remis și un comunicat de presă, prin care contrazice Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România, care anunțase joi că toţi cetăţenii români care şi-au desfăşurat activitatea la ferma din Bornheim au primit salariile care li se cuveneau.
Potrivit cunoştinţelor noastre actuale, această informaţie nu corespunde realităţii.
Sindicatul FAU Bonn din Germania:
Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Violeta Alexandru, a vizitat miercuri ferma din Bornheim, unde lucrau sezonieri români, iar în urma discuţiilor, administratorul judiciar al fermei s-a angajat să le plătească lucrătorilor toate sumele restante, anunţă instituția.
Totodată, ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, a declarat, în urmă cu câteva zile, că situația muncitorilor români se va rezolva, iar legea va fi schimbată.
Comunicatul Sindicatului Freie Arbeiter*innen Union (FAU) din Bonn:
“După cum am aflat, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat,
într-un comunicat de presă, că toţi lucrătorii şi lucrătoarele din
România care şi-au desfăşurat activitatea la Spargel Ritter, Bornheim,
ar fi primit în întregime drepturile salariale cuvenite.
Potrivit cunoştinţelor noastre actuale, această informaţie nu corespunde realităţii. Din câte putem spune, toţi lucrătorii şi lucrătoarele au participat, într-adevăr, la sesiuni de plată a salariilor. În cadrul acestor sesiuni de plată, nu s-a realizat însă nici pe departe achitarea integrală a tuturor salariilor.
După cum am precizat în conferinţa noastră de presă din 22 mai, au existat chiar şi cazuri extreme, în care remuneraţia a fost derizorie. În cel puţin
un caz, după deducerea avansurilor modeste şi a costurilor pentru cazare şi masă, nu s-a mai plătit nimic.
Avocaţii noştri fac demersuri juridice împotriva avocatului de insolvenţă, pentru a ne asigura că toţi muncitorii îşi vor primi, într-adevăr, salariile cuvenite”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro