Cuprins:
Imaginile din satelit au surprins noi mișcări de trupe rusești aproape de granița cu Ucraina, într-un moment de maximă tensiune, în care Moscova asigură că nu pregătește o invazie și acuză Occidentul că o împinge într-un război.
O fotografie realizată pe 1 februarie arată o nouă tabără pentru soldați ridicată în ultimele 10 zile în Novoozernoie, în Crimeea ocupată, într-o zonă unde erau deja staționate numeroase vehicule militare.
Tabăra de corturi și barăci pentru trupe ar putea semnala o creștere a nivelului general de pregătire a armatei ruse, potrivit unei analize a Maxar Technologies, compania americană care a publicat miercuri imaginile, scrie New York Times.
Maxar a precizat că anterior, în cele mai multe cazuri, puține trupe sau puține adăposturi pentru personal adițional puteau fi observate în apropierea echipamentului militar mobilizat.
Acest lucru a început însă să se schimbe. „În ultimele săptămâni, noi mobilizări militare semnificative au fost observate în Belarus”, a mai spus compania.
„De asemenea, corturi și barăci pentru trupe au fost reperate în aproape orice zonă de mobilizare, în Belarus, Crimeea și vestul Rusiei, ceea ce sugerează că unitățile sunt acum însoțite de trupe și și-au crescut nivelul general de pregătire”, a mai concluzionat Maxar, potrivit CNN.
Analiza a fost făcută pe baza imaginilor surprinse în septembrie 2021 și la finalul lui ianuarie 2022.
Imaginile Maxar, distribuite mai jos de jurnalistul BuzzFeed Christopher Miller, arată totodată desfășurarea de echipament militar în Belarus, în nordul Ucrainei. Este vorba despre mai multe baterii de rachete Iskander, cu rază scurtă de acțiune.
Osipovichi training area, central Belarus. Shows Iskander missile deployment. 📸: @Maxar pic.twitter.com/31P4aMvtFP
— Christopher Miller (@ChristopherJM) February 2, 2022
Iar pe măsură ce trupele ruse au început o serie de manevre militare pe mai multe fronturi, imaginile din satelit au surprins și mai multe cratere, rezultate în urma tirurilor de artilerie în zona Persianovski, din vestul Rusiei.
130.000 de militari ruși
Rusia ar avea mobilizați în prezent în jur de 130.000 de militari la granițele Ucrainei, potrivit estimărilor făcute de experții occidentali. Militarii, tancurile și artileria grea au încercuit practic granițele Ucrainei la nord, est și sud.
Konrad Muzika, un analist în domeniul apărării de la compania Rochan Consulting, citat de CNN, a estimat că în prezent există în jur de 74-76 de grupuri tactice de nivel batalion dispuse în jurul Ucrainei.
El a mai estimat că în apropiere de Ucraina se află în jur de 48 de lansatoare de rachete Iskander – atât în Belarus, cât și în vestul Rusiei.
Vladimir Putin și alți oficiali ruși au insistat însă că Moscova nu a făcut decât să își mute forțele militare pe propriul teritoriu și a subliniat în mai multe rânduri că nu intenționează să atace Ucraina.
Cu privire la forțele mobilizate în Belarus, Rusia a explicat că acestea participă la manevre militare comune. Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a sosit, de altfel, joi în Belarus pentru a verifica pregătirile militarilor.
O schimbare minoră de limbaj în avertismentele SUA
Veștile cu privire la intensificarea mobilizării militare ruse vin în paralel cu informațiile despre noua desfășurare de trupe americane în estul Europei, una redusă însă, care are mai degrabă rolul de a transmite un mesaj Moscovei.
Concret, SUA vor trimite în România 1.000 de soldați care fac parte dintr-un regiment de infanterie Stryker aflat în prezent în Germania. Cei 1.000 de militari americani trimiși în România vor fi sub comanda SUA, după o decizie bilaterală cu România, au spus oficialii de la Washington, care au salutat, totodată, și intenția Franței de a trimite trupe în România.
De asemenea, 2.000 de militari americani din Fort Bragg (North Carolina) vor fi trimiși în Germania și Polonia, cei mai mulți în Polonia.
SUA au pus deja aproximativ 8.000 de soldați în alertă în cazul în care este nevoie de o intervenție rapidă. Dar SUA și NATO au zeci de mii de alte trupe deja masate în Europa pe care să le folosească dacă situația o impune, a mai transmis CNN.
În același timp, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat miercuri că nu va mai califica o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ca „iminentă”, apreciind, în acelaşi timp, că poate interveni „oricând”, scrie AFP, citată de Agerpres.
Declarația vine după ce, în ultimele zile, preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski le-a cerut occidentalilor să nu stârnească „panică”.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe le-a spus jurnaliştilor că administraţia americană a „încetat să mai folosească (acest termen) pentru că a trimis un mesaj diferit de ceea ce doream să transmitem”.
Poziţia Washingtonului, a insistat ea, este că preşedintele rus şi-a poziţionat armata astfel încât „să poată declanşa oricând o invazie”. Acest lucru rămâne „adevărat”, a adăugat ea, precizând că Statele Unite nu ştiu „dacă el a luat o decizie” pe această temă.