Accesul în Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, a fost închis publicului din 22 ianuarie, când a demarat operaţiunea de extragere a celor peste 100 de fagi despre care specialiştii susţin că, fiind bătrâni şi bolnavi, pun în pericol integritatea vestigiilor şi siguranţa vizitatorilor. Imagini aeriene surprinse cu drona şi publicate de organizaţia ecologistă Agent Green arată modul în care s-au făcut tăierile. Reprezentanţii Agent Green şi ai Fundaţiei Dacica atrag atenţia că tăierile făgetelor de la Sarmizegetusa Regia afectează ireversibil situl arheologic, monument UNESCO.
Vestigiile nu au fost afectate de tăieri
„Imagini surprinse cu drona arată arbori de dimensiuni uriaşe care au fost tăiaţi şi s-au prăbuşit peste zidurile cetăţii capitalei dacice”, informează organizaţia ecologistă Agent Green într-un comunicat de presă. „Tăierile s-au făcut sub pretextul protejării sitului, dar s-au soldat cu distrugeri ale acestuia. Au urcat cu utilajele mari până pe acropola cetăţii şi în zona sacră. Au răvăşit adânc solul, deşi ştiau că stratul arheologic se află la doar câţiva centimetri adâncime. Arborii doborâţi peste fortificaţia cetăţii au afectat porţiuni din zidul antic. Au trecut cu TAF-ul peste plintele unui templu. E vorba de distrugeri care se sancţionează conform legii. Mai mult, administraţia sitului nu are un plan de gestiune şi protecţie a sitului, deşi legea nu permite nici un fel de intervenţii în sit decât în baza unui asemenea plan. Este vorba de un monument UNESCO, de importanţă mondială, care se spune unor legi speciale, de care văd că nu se ţine seama. Este halucinant ce se întâmplă acolo.”, a spus dr. Aurora Peţan, istoric şi preşedinte al Fundaţiei Dacica. Vladimir Brilinsky, administrator în Sarmizegetusa Regia, susţine că informaţiile prezentate de Agent Green reprezintă o dezinformare.
„Vestigiile nu au fost afectate de tăieri. Copacii prăbuşiţi peste zid au căzut înainte de începutul acţiunilor de extragere, nu în timpul tăierilor. De asemenea, nu au fost afectate monumentele din Sarmizegetusa Regia. Tăierea şi transportul arborilor s-a făcut sub supraveghere strictă. Tot timpul angajaţii sitului şi arheologul au mers pe urmele utilajelor pentru a feri ca acestea să producă distrugeri. Unele dintre imaginile prezentate în clip sunt din 2009”, a precizat Vladimir Brylinski, adiministrator în Sarmizegetusa Regia.
Citește și
EXCLUSIV/Gina Pistol a dat de bani de când e cu Smiley. Contract în… așternut!
Temperaturile de vară din timpul iernii duc la slăbirea organismului și apariția unor boli grave
Dezastru în situl UNESCO Sarmizegetusa Regia from AGENT GREEN on Vimeo.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro