Videoclipul, filmat de armata ucraineană și difuzat pe Telegram de Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, arată gropi libere și tranșee de fortificații militare abandonate într-o zonă cunoscută sub numele de „Pădurea Roșie”.
Potrivit Reuters, „Pădurea Roșie” și-a primit numele atunci când zeci de kilometri pătrați de pini au devenit roșii după ce au absorbit radiațiile de la explozia de la Cernobîl din 1986, cel mai mare dezastru nuclear din lume.
Accesul în zonă este interzis pentru oricine nu are un permis special, dar trupele ruse au pătruns cu tancurile în momentul cuceririi fostei centrale nucleare.
Vinerea trecută, Energoatom a spus că nu este clar ce au făcut trupele ruse în „Pădurea Roșie” și este posibil să fi suferit o expunere semnificativă la radiații atunci când au intrat în zonă. de Praful gros radioactiv ridicat de vehiculele grele rusești ar fi putut fi inhalat de trupe, care nu purtau echipament de protecție antiradiații, au spus lucrătorii fabricii.
Cernobîlul a căzut în mâinile trupelor ruse în prima zi de război din Ucraina. Săptămâna trecută, trupele ruse și-au anunțat intenția de a pleca și au predat controlul personalului ucrainean, centrala fiind acum din nou sub controlul autorităților ucrainene.
Ucraina și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorările legate de siguranța centralei de la Cernobîl și a cerut retragerea trupelor ruse, a căror prezență a împiedicat pentru un timp rotația personalului complexului.
Înaintea retragerii trupelor ruse, în cursul zilei de joi, șeful Energoatom a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care funcționează sub egida ONU, să se asigure că oficialii ruși din domeniul nuclear nu se amestecă în funcționarea Cernobîlului și a centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, care a fost, de asemenea, ocupată de soldații ruși.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia