Atenție informații și imagini cu un puternic impact emoțional!

Pe lângă faptul că centrele din Târgu Mureș au licențele de funcționare expirate, din 2 și 4 decembrie 2024, minorii erau ținuți închiși în camere pentru că nu există suficient personal care să-i supravegheze.

De asemenea, cele patru centre găzduiesc 63 de copii cu dizabilități, între care 2 sunt spitalizați, deși licența de funcționare fusese eliberată pentru 51 de minori.

Condițiile în care sunt ținuți

Potrivit CRJ, micuții cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu se află în grija asistenților maternali, după cum este prevăzut de lege, ci sunt închiși în centre. În cursul vizitei neanunțate s-a descoperit faptul că opt copii erau încuiați în dormitoare cu zăvoare, ca să nu iasă.

Totodată, în două din cele patru centre vizitate au fost găsite medicamente expirate, iar unii dintre copii au fost tratați cu acestea recent.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

În aceeași ordine de idei, nici la capitolul condiții lucrurile nu stau mai bine. Nouă copii au fost găsiți într-o încăpere, existând și dormitoare fără uși, saltele îmbrăcate în plastic și paturi inadecvate ca mărime.

În continuare, s-a descoperit și un focar de varicelă. Cinci copii sunt diagnosticați, însă nu sunt izolați de ceilalți. Minorii nu beneficiază nici de kinetoterapie, cu toate că lipsa acestor servicii le poate pune viața în pericol.

Mai multe vizite au fost făcute și în 2024, însă situația nu s-a schimbat

Sursa citată a menționat că nu este prima vizită efectuată în aceste centre. Mai multe astfel de deplasări au fost efectuate din primăvara anului trecut, în martie 2024.

Potrivit CRJ, situația nu s-a schimbat în urma vizitelor efectuate în 2024, ci au fost constatate aceleași probleme: lipsa igienei, a unei alimentații corespunzătoare, lipsa accesului la servicii medicale, „lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii”.

„În fişele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean / Spitalului de urgență Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulți copii, medicii de urgență au consemnat la internare, malnutriție și deshidratare severă”, mai precizează CRJ.

În continuare, aceeași sursă precizează și că minorii sunt spălați rar, cu bureți murdari, iar scutecele nu sunt schimbate regulat. Ba mai mult, articolele de îmbrăcăminte, lenjeria de pat  și prosoapele sunt uzate și murdare. 

Reacții în cazul copiilor ținuți închiși în camere

 „Cu toate acestea, Planul Anual de Acțiune al Consiliului Județean Mureș pentru 2024 alocă un buget total de aproximativ 4,7 milioane RON (~1 milion de euro) pentru cele patru centre rezidențiale destinate copiilor cu deficiențe neuropsihiatrice, fiecare centru primind între 1 și 1,3 milioane RON”, mai semnalează CRJ.

Președintele ANPDCA, Rareș Achiriloaie, a declarat pentru Libertatea că în aceste centre nu s-a făcut niciun control în ultimul an.

„Eu personal am fost anul trecut în 28 de județe în vizită inopinată. Corpul de Control a efectuat 12 controale anul trecut. În Târgu Mureș, în Mureș, în 2024 nu am ajuns nici eu și nici colegii de la Corp Control”, a precizat președintele ANPDCA.

Și Natalia Intotero, fostul ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, a reacționat.

„Nu e normal să se tolereze nici o situație de abuz. Printr-o anchetă și prin legislația în vigoare acele persoane trebuie să fie pedepsite conform legii, cu sancțiuni cu tot ce ține”, a declarat Intotero pentru Libertatea

 
 

Urmărește-ne pe Google News