Autoritățile susțin că cele opt persoane sunt dispărute sunt decedate, dar nu au putut fi descoperite până acum pentru că au fost acoperite de cenușă.
„Sunt de părere că pe insulă nu mai este nimeni care să fi supraviețuit”, a declarat comisarul adjunct John Tims.
Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat, de asemenea, că în urma zborurilor efectuate deasupra insulei în cursul nopţii nu au fost detectate semne de viaţă.
Vă împărtăşim durerea incomensurabilă în acest moment şi timp. Pentru moment, datoria noastră este de a-i readuce acasă pe cei iubiţi.
Premierul Jacinda Ardern:
Premierul a precizat că toate persoanele care nu au fost găsite încă sunt presupuse moarte, iar printre ei se află cetăţeni neozeelandezi, precum şi turişti din Australia, Marea Britanie, SUA, China şi Malaezia.
Ardern a spus că existau două grupuri pe insula foarte populară în rândul turiştilor, dintre care unul a putut fi evacuat, în timp ce cealaltă se afla prea aproape de craterul care a erupt.
”Patruzeci şi şapte de persoane erau pe insulă. Putem să confirmăm acum că cinci persoane au murit, 31 sunt în prezent la spital, iar alţi opt sunt în continuare daţi dispăruţi şi trei au fost externaţi”, a declarat la rândul său un responsabil din cadrul poliţiei, Bruce Bird.
Specialiștii spun că există 50% ca o doua erupție să aibă loc la 24 de ore după după cea de luni, dar aceasta nu poate fi mai mare decât prima.
Vulcanul de pe Insula Albă este unul dintre puținele din Noua Zeelandă care poate erupe brusc, fără niciun avertisment.
În momentul producerii evenimentului, pe insulă se aflau 47 de turiști.
Erupțiile acestui vulcan sunt de scurtă durată, dar odată ce au avut loc sunt șanse mari să aibă loc și altele, de intensitate mai mică, până la reechilibrarea sistemului, arată The Guardian.
La erupția care a avut loc luni după amiaza norul de fum a avut o înălțime de trei kilometri.
Vulcanul a erupt frecvent în ultimii 50 de ani, ultima dată în anul 2016.