„Următoarea criză care se preconizează în următoarele zile sau chiar ore va fi criza oxigenului. Buteliile sunt limitate, oxigenul dintr-o butelie ține foarte puțin și, pe lângă faptul că nu avem paturi suficiente, o să avem și o incapacitate de a asigura un nivel de oxigenare de care au nevoie pacienții. Acest lucru este cutremurător”, a spus Beatrice Mahler.
„Medicul de gardă nu a ieșit nici să bea apă. De 7 ore este în echipament”
Managerul Institutului Marius Nasta a subliniat că medicii sunt depășiți. „Colegii mei nu mai fac față. De la ora 10.00, medicul de gardă nu a ieșit nici să bea apă și acum este ora 17.00. Doamna doctor Ileana Stoicescu este de 7 ore în echipament”, a explicat Beatrice Mahler, pentru Libertatea.
Pacienții stau sub scară, nu avem ce să facem, următoarea etapă va fi să îi punem doi în pat. Asta va urma săptămâna viitoare. Nu or să mai încapă, iar oamenii vor veni în continuare.
Beatrice Mahler:
Doctorul pneumolog se teme că secțiile ATI din spitalele din România vor fi depășite de situație în câteva zile. „Gândiți-vă că astăzi am avut 8.000 de cazuri, ieri 10.000. Aproximativ 300 de pacienți zilnic, peste o săptămână, vor avea nevoie de Terapie Intensivă. Ei vor fi admiși în spital, dar în Terapie Intensivă pentru puțini vor fi locuri”, a mai afirmat Mahler.
„Cel mai dificil lucru este să asigurăm oxigenul”
Într-o postare pe Facebook, institutul a transmis: „Cel mai dificil lucru este să asigurăm oxigenul, nu pentru că nu am avea stocator de oxigen, dar avem surse de oxigen doar la 81 de paturi, iar pentru restul pacienților avem doar butelii de oxigen și concentratoare de oxigen cu un debit mult scăzut față de nevoia pe care ei o resimt”.
Unitatea sanitară condusă de Beatrice Mahler a publicat mai multe fotografii care arată situația în care se găsesc bolnavii care au nevoie de oxigen. Aceștia stau pe holurile spitalului, iar printre pacienții care nu au mai avut loc în saloane este și o bătrână în scaun cu rotile.
România a înregistrat, în ultimele 24 de ore, un număr de 8.682 de cazuri noi de COVID-19, fiind efectuate 46.075 de teste. 150 de persoane infectate cu virusul și-au pierdut viața, în timp ce numărul pacienților internați la terapie intensivă a crescut cu 28, ajungând la 1.440.