Protestatarii din capitala imperială a Rusiei sfidează ordinele lui Putin și își riscă libertatea, ca să protesteze împotriva atacului asupra Ucrainei. Manifestația de azi are loc după ce opozantul Alexei Navalnîi, aflat după gratii, a transmis un mesaj în care îi îndeamnă pe ruși să iasă zilnic în stradă.
Reuters și Daily Mail au transmis în direct imagini de la manifestațiile din această seară, filmări care au rămas postate pe rețelele lor de socializare:
În imagini se vede cum protestatarii sunt reținuți de către forțele de ordine care îi flanchează pentru a-i conduce spre secții, în timp ce alți polițiști fac apel la oameni să plece acasă.
Proteste au avut loc și în Moscova.
Ultimele date centralizate de site-ul ovdinfo.org, care ține evidența arestărilor celor ce se opun regimului de la Kremlin, arată că azi, 2 martie, până la ora 21.00, 503 protestatari fuseseră reținuți în 27 de orașe ale Rusiei pentru manifestațiile împotriva războiului cu Ucraina.
Potrivit unor imagini postate pe Twitter de mai multe conturi rusești, printre protestatarii arestați în această seară s-a numărat și Elena Osipova, o vârstnică supraviețuitoare a asediului german asupra Leningradului (actualul Sankt Petersburg), care a durat din 1941 până în 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Oamenii au ieșit în stradă la Sankt Petersburg după ce Alexei Navalnîi, un critic al Kremlinului, le-a cerut rușilor să organizeze proteste zilnice. Alexei Navalnîi l-a descris pe președintele Vladimir Putin drept un „țar evident nebun”.
Mii de persoane s-au strâns și duminică în Sankt Petersburg în cadrul unor manifestații anti-război, la trei zile de la începerea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Mulți dintre ei au fost reținuți de către forțele de ordine, printre ei și copii care au fost băgați într-o dubă de poliție, după ce au participat la protest. Un politician rus din opoziție a acuzat că micuții ar fi fost inițial reținuți.
Comitetul de Investigații al Rusiei a avertizat că participarea la orice protest la adresa războiului este ilegală. De asemenea, a mai spus că infracțiunile ar putea fi înscrise în cazierul judiciar al participanților, ceea ce „ar lăsa o amprentă asupra viitorului persoanei”.