„Vedeta zilei: o marmotă simpatică surprinsă de colega noastră Claudia Dănău, biolog la Parcul Național Retezat National Park. Urmăriți acest video cu sonor pentru a asculta cum marmota santinelă «fluieră» pentru a le alerta pe celelalte că a depistat un intrus. Sunetul strident se aude pe o rază de peste un kilometru”. Aceasta este explicația care însoțește filmarea pe pagina oficialăa a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Înregistrarea a devenit virală, fiind distribuită de peste 700 de ori și având peste 7.100 de reacții.
„Nici nu știam că și la noi trăiesc marmote, să avem grijă de ele atunci!”, a scris un utilizator. Și mulți alții i-au împărtășit părerea. „Super vedetă, nu știam strigătul ei, este un videoclip minunat!”.
În postare, sunt și mai multe detalii despre marmota alpină, „o specie care trăiește în zonele muntoase din centrul și sudul Europei, la înălțimi cuprinse între 800 și 3.200 m, mai ales în regiunile vestice și centrale ale Alpilor, precum și în Carpați, în cazul nostru, grupa nordică a Carpaților Orientali. În țara noastră își extinde permanent arealul”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Prtiotulroman • 14.08.2023, 17:09
Este diferență între marmotă și popândai, marmota este un animal de munte și trăiește pe lângă apă, au fost în țara noastră dar au fost exterminate pentru blană încă din evul mediu, reapariția lor chiar este o veste bună, să avem grijă de ele..Au mai dispărut și alte specii de exemplu pisica sălbatică sau zimbrul readus din străinătate și trăind în rezervații. În evul mediu aveam păduri nesfârșite în timp mare parte din ele au dispărut..
DanielaVoica • 14.08.2023, 09:49
La noi din bătrâni le zice popândăi. Simpatici foc. Populația lor în scădere posibil sau pur și simplu nu mai cutreierăm meleagurile să le întâlnim.