Două fotografii, din anii 2022 și 2021, arată mașina de serviciu Audi A4 bleumarin a chestorului Aurelian Alin Petecel la casa de vacanță de pe malul lacului Surduc, în estul județului Timiș.
Casa de lemn aparține familiei polițistului de 45 de ani, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Timiș. Conform documentelor consultate de ziar, casa aparținea socrilor lui Petecel, Ion și Aneta Roibu, și din mai 2022 a fost donată către fiica acestora, Irina-Gabriela Petecel, soția chestorului.
Colonelul în rezervă Ion Roibu este fost adjunct al IPJ Timiș. Fiica sa, Irina-Gabriela, a lucrat și ea în inspectorat. Ginerele este actualul șef al inspectoratului.
La rugămintea ziarului, IPJ Timiș a citat un ordin dat de MAI în 2008. Potrivit acestuia, polițistul poate folosi autoturismul pentru a se deplasa la domiciliu sau la reședință.
„Consilierii ministrului, consilierii secretarilor de stat, consilierii străini, directorii generali şi directorii direcţiilor generale şi direcţiilor, inclusiv ale structurilor asimilate la acest nivel, din Aparatul Central al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi adjuncţii acestora, precum şi conducătorii instituţiilor şi structurilor aflate în subordinea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, conform reglementărilor legale în vigoare privind structura organizatorică a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, pot folosi autoturismul de serviciu din dotarea unităţii şi pentru deplasarea la şi de la domiciliu sau reşedinţă” – Articolul 99 din anexele Ordinului 599 din 2008, referitor la asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
În acest caz, mașina se află la peste 80 de kilometri de locuința chestorului sau de sediul Inspectoratului Județean de Poliție Timiș.
Unde e casa de vacanță
Lacul Surduc este una dintre destinațiile preferate de weekend pentru oamenii din Banat. Amplasat într-o zonă accesibilă, la doar câțiva kilometri de autostrada A1, lacul e foarte aproape de munții Poiana Ruscă. A fost conceput ca lac de baraj artificial în anii ‘70.
În ultimele decenii, s-a umplut de case de vacanță, multe dintre acestea amplasate chiar în păduricea de pe mal. Acolo apare și mașina Inspectoratului Județean de Poliție, Audi A4. Mașina personală a lui Alin Petecel, conform declarației de avere, este un Volkswagen Passat din 2011.
Fotografii din ani diferiți
În 2021, mașina a fost fotografiată în perioada toamnei, conform surselor ziarului Libertatea. Pe jos se văd frunze îngălbenite.
În 2022, mașina este fotografiată chiar în minivacanța de Sfânta Maria, în weekendul trecut.
„E o obișnuință ca mașina să fie văzută acolo, la lacul Surduc”, povestesc sursele ziarului.
Cariera chestorului Petecel
Petecel e un nume vechi în poliția timișeană. A intrat în poliție în 1999, ca polițist rutier în Mehedinți, iar din 2008 a ocupat doar funcții de conducere în poliție.
Conform CV-ului său, a fost, mai întâi, șef la Poliția Rurală. Apoi, între 2008 și 2013, șef la ordine publică la două secții de Poliție din oraș, 1 și 3.
De-aici, acum nouă ani, ascensiunea a continuat ca șef de secție (2013-2016) și șef al Poliției Municipiului Timișoara (2016-2017).
Din 2017, timp de trei ani, a fost împuternicit și șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Timiș.
Implicat într-un scandal cu un lider sindical, dat afară pentru că acesta relatase pe Facebook despre problemele din inspectorat, Petecel a fost mutat din Timiș pe 1 iulie 2020 de către conducerea IGPR. Ofițerul a ajuns tot șef. Întâi împuternicit ca șef al IPJ Dolj, apoi, după o lună, trimis la comanda IPJ Arad. S-a întors, după alte 6 luni, la IPJ Timiș.
În CV-ul său apare și un master de un an (2016-2017), „Managementul activităților de ordine publică și siguranță națională”, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București.
IPJ: „Asigură continuitatea conducerii în afara programului”
Aurelian Alin Petecel a refuzat dialogul cu ziarul. A redirecționat reporterii către purtătorul de cuvânt.
Miercuri, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș a transmis că, pe lângă ordinul MAI din 2008, „șeful unității asigură continuitatea conducerii activităţilor în afara programului de lucru”.
Iată răspunsul instituției: