La începutul săptămânii, pe 23 mai, grupul Vouă a susținut un spectacol la sala școlii de muzică din orașul maramureșean Sighetu Marmației, unul dintre principalele puncte prin care refugiații ucraineni au intrat în țară.
Câteva sute de oameni, ucraineni și români, s-au strâns la show-ul „Zâmbete pentru fapte bune”, dedicat refugiaților, copiilor ucraineni și voluntarilor din Maramureș, cei care i-au întâmpinat pe cei fugiți din calea războiului încă din 24 februarie.
Mai mulți ucraineni au fost îmbrăcați în veșevanke, cămăși înflorate tradiționale din Ucraina, și au fluturat steagul țării vecine. La eveniment au participat oficialități din Sighetu Marmației și Maramureș, dar și reprezentanți ai bisericii și ai Uniunii Ucrainenilor din România.
Ce cântec „care sfida URSS-ul” au cântat ucrainenii în cor la Sighet
La un moment dat, reprezentanții grupului Vouă au început să cânte „Oi u luzi cervona kalina” – „În luncă e călinul roșu”, un cântect ucrainean făcut celebru, la nivel mondial, de trupa Pink Floyd, care a preluat varianta cântată de trupa locală BoomBox. Legendara trupă s-a reunit din solidaritate pentru poporul ucrainean și a făcut melodia „Hey hey rise up”. A fost pentru prima oară în ultimii 28 de ani când trupa înregistrează o nouă piesă împreună.
Cântecul este un marș patriotic naționalist ucrainean și are o istorie de peste 100 de ani. El a fost compus de Stepan Ciarnețki în 1914 în onoarea pușcașilor ucraineni ai Siciului, o divizie militară formată din etnici ucraineni din armata austro-ungară.
Călinul este planta națională a Ucrainei. Cântecul a fost interzis între 1919 și 1991, perioadă în care Ucraina a fost o republică sovietică, considerându-se că este cântat pentru a sfida URSS-ul.
„Au fost momente de o emoție fantastică”, a declarat Adrian Fetecău, liderul trupei Vouă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro