Centrul Național pentru Uragane a avertizat că Milton va ateriza ca un „fenomen major, extrem de periculos”. Sunt așteptate rafale puternice de până la 145 mph (233 km/h). Uraganul, care ameninţă Florida, este inclus în categoria a cincea, cea mai înaltă pe scara Saffir-Simpson.

Din cauza estimărilor catastrofale privind impactul pe care urmează să îl aibă uraganul Milton, au fost trimise notificări de evacuare obligatorie către 5,9 milioane de persoane. Este cea mai mare operațiune de acest fel din istoria Floridei.

Climatologii se așteaptă ca un fenomen neobișnuit să lovească Tampa Bay

Meteorologii au avertizat că uraganul Milton va aduce, pe lângă ploi torenţiale, inundaţii rapide și vânturi puternice, un fenomen neobișnuit. Denumit „storm surge”, acesta apare atunci când apa se deplasează de pe coastă spre interior. Dacă în unele zone erau valuri uriașe, miercuri seară, vânturile puternice aduse de uraganul Milton împingeau apa din Tampa Bay

Valul de furtună este una dintre cele mai mortale componente ale uraganelor uriașe, precum Milton. Inversarea valului de furtună este însă un fenomen mult mai puțin obișnuit.

În funcție de locul și de modul în care uraganul Milton va lovi coasta Golfului Floride, Tampa Bay ar putea fi inundată de valurile uriașe. Meteorologii spun că, în cazul în care Milton va atinge țărmul la sud de Tampa, Tampa Bay se va confrunta probabil cu o furtună cu valuri inverse.

Urmărește-ne pe Google News