Operațiunile de salvare continuă la Gjerdrum, la 25 km nord-est de capitala norvegiei, Oslo, printre dispăruți fiind mai mulți copii. Aproximativ 1.000 de persoane au fost evacuate până acum din satul cu o populație de 5.000 de locuitori.

Salvatorii au folosit drone și elicoptere cu camere cu termoscanere pentru a detecta semne de viață sub resturi, iar un câine a fost salvat de la fața locului peste noapte.

Alunecarea de teren a început noaptea, oamenii au fost treziți din somn, înspăimântați. Foto: Profimedia Images

De asemenea, poliția a cerut oamenilor să nu lanseze artificii de Revelion, deoarece acestea ar putea interfera cu tehnologia de căutare care folosește căldura.

Dezastrul a început miercuri, 30 de case distruse

Peste 30 de case au fost distruse, dar oficialii spun că s-ar putea pierde mai multe, deoarece marginile craterului lăsat de alunecarea de teren se rup încă. Oficialii au avertizat oamenii să stea departe de zonă. Condițiile meteo s-au însăprit, cu temperaturi sub zero grade și un teren argilos pe care salvatorii s-au mișcat foarte greu.

Zece oameni sunt dispăruți, printre ei și copii, nu se știe dacă sunt sub pământ. Foto: EPA

Salvatorii și câinii de căutare și salvare au fost coborâți cu elicopterul pe structuri despre care se crede că sunt suficient de stabile pentru a nu se scufunda în pământ.

Alunecarea de teren a început în primele ore ale zilei de miercuri, locuitorii sunând la serviciile de urgență și spunându-le că locuințele lor se mișcă, a informat poliția.

Elicopterele de salvare survolează craterul cu termonscanere. Foto: EPA

Au fost două cutremurări masive care au durat mult timp și am crezut că zăpada se rostogolește, că e o avalanșă sau ceva de genul ăsta. Apoi curentul s-a stins brusc și un vecin a venit la ușă și a spus că trebuie să ne evacuăm, așa că i-am trezit pe cei trei nepoți și le-am spus să se îmbrace repede.

Oeystein Gjerdrum, 68 de ani, rezident

Nu se știe dacă cei dispăruți sunt sub pământ

„Ar putea exista oameni prinși acolo, dar în același timp nu putem fi siguri, deoarece este sărbătoarea de Anul Nou, ceea ce înseamnă că oamenii ar putea fi în altă parte”, le-a declarat premierul Erna Solberg reporterilor.

Municipalitatea locală a avertizat că până la 1.500 de persoane ar putea fi nevoite să părăsească regiunea, din cauza îngrijorărilor cu privire la stabilitatea solului.

30 de case au fost distruse la Gjerdrum de alunecarea de teren. Foto: Profimedia Images

O purtătoare de cuvânt a Direcției Norvegiene pentru Resurse de Apă și Energie (NVE) a declarat pentru AFP că alunecarea de teren a fost o așa-numită „alunecare rapidă de lut”, care măsoară aproximativ 300 m pe 700 m. „Aceasta este cea mai mare alunecare de teren din Norvegia, având în vedere numărul de case implicate și numărul de evacuați”, a spus Laila Hoivik.

Regele Harald, în vârstă de 83 de ani, a declarat că incidentul „a făcut o impresie profundă asupra mea și a familiei mele”.

„Gândurile mele sunt cu toți cei afectați, răniți, cei care și-au pierdut casele și trăiesc acum cu frică și incertitudine cu privire la amploarea deplină a dezastrului”, a spus el într-o declarație publicată de palatul regal.

 
 

Urmărește-ne pe Google News