Autorităţile australiene au făcut apel joi la o nouă evacuare în masă în regiunile intens populate din sud-estul ţării după revenirea temperaturilor caniculare care au alimentat incendiile de vegetaţie care ameninţă mai multe localităţi şi comunităţi, informează Reuters, citată de Agerpres.

27 de persoane au murit, conform celor mai recente date anunţate de guvernul federal, în timp ce incendiile masive au mistuit peste 10,3 milioane de hectare, o suprafaţă de mărimea Coreei de Sud.

Două imagini date publicității joi de Agenția Spațială Europeană arată magnitudinea incendiilor.

Prima imagine, surprinsă de satelitul Copernicus Sentinel-3 pe 3 ianuarie arată fumul care iese din numeroase focuri în statul New South Wales.

Incendiile din Australia văzute din satelit pe 3 ianuarie FOTO: ESA

O altă imagine, surprinsă pe 31 decembrie de satelitul Copernicus Sentinel-2, arată chiar flacăra numeroaselor incendii, ca o cicatrice pe suprafața Australiei.

Incendiile din Australia văzute din satelit pe 31 decembrie FOTO: ESA

La mai puțin de jumătate de oră după ce au fost postate pe pagina de Facebook a Agenției Spațiale Europene, imaginile aveau mai bine de 250 de distribuiri, semn al atenției cu care oamenii din întreaga lume privesc spre dezastrul din Australia.

Mii de oameni fără adăpost

Mii de persoane au rămas fără adăpost, iar alte mii au fost nevoite să evacueze casele în mod repetat din cauza volatilităţii incendiilor.

Locuitorii din oraşul costier Mallacoota din statul Victoria, unde mii de persoane au rămas izolate pe plaje timp de mai multe zile până când au fost evacuate de armată, într-o operaţiune încheiată miercuri, se numără printre cei care au fost sfătuiţi să fugă din calea flăcărilor.

”Dacă evacuăm, unde ne ducem?”, a declarat pentru Reuters Mark Tregellas, unul dintre localnicii care au decis să rămână, care şi-a petrecut Ajunul Anului Nou pe o rampă pentru bărci după ce incendiul a distrus mare parte din oraşul său. ”Electricitatea revine treptat, însă toată lumea se bazează pe generatoare, iar combustibilul pentru acestea este foarte limitat”, a spus el. ”Oamenii au rămas fără benzină, aşa că cea mai mare parte din oraş se deplasează cu bicicletele”, a adăugat localnicul.

Mai departe spre nord, în oraşul costier Merimbula din statul Noul Wales de Sud, David Gatrell, în vârstă de 72 de ani, locuieşte în cort pe un teren de sport după ce şi-a abandonat casa aflată la 60 de kilometri distanţă. ”Sunt patru drumuri care duc afară din oraş, iar trei sunt blocate”, a declarat el pentru Reuters. ”Este o singură cale de ieşire, iar eu nu vreau să risc”, a adăugat bărbatul.

Autorităţile au avertizat că incendiile masive, alimentate de valorile ridicate de temperatură, de vitezele mari ale vântului şi de seceta care durează de trei ani, vor continua până la ploi substanţiale. Cu toate acestea, agenţia meteorologică australiană a confirmat joi că nu se prognozează căderi însemnate de precipitaţii în următoarele luni.

Meteorologii din Australia de Sud au emis o avertizare de vreme severă valabilă pentru joi după-amiază în unele regiuni din acest stat.

Reprezentanţii departamentului de pompieri din Noul Wales de Sud au avertizat cu privire la ”pericolul extrem de incendii” în regiunea muntoasă din acest stat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News