Presiunea diplomatică spaniolă și europeană pare să fi avut un efect în Maroc, care a ales să controleze fluxul de migranți către Ceuta, ceea ce a redus drastic intrarea oamenilor în enclavă prin mare.
Guvernul spaniol încă nu dorește să pună capăt crizei, deoarece țara vecină continuă să fie imprevizibilă, dar ultimele mișcări sugerează că cel puțin a fost clar atenuată, scrie cotidianul iberic El Pais.
Marea problemă acum este atenția asupra minorilor care au intrat și sunt încă în orașul autonom, aproximativ 740 au fost deja numărați și cifra finală poate ajunge la 1.000, iar Executivul încearcă să-i distribuie între mai multe provincii.
5.600 de imigranți, mulți dintre ei rezidenți în zone din apropierea frontierei, s-au întors în Maroc. Unii au fost expluzați cu forța de autoritățile spaniole, iar alții au plecat de bunăvoie, atunci când au constatat că în Ceuta nu exista muncă sau cazare, sau mari oportunități pentru ei.
Copiii nu pot fi expulzați
Guvernul a numărat și înregistrat deja aproximativ 740 de copii sau adolescenți, iar aceștia nu pot fi expluzați și trebuie preluați de stat. Dar sunt mult mai mulți pe străzi care vor trebui înregistrați.
Guvernul, în coordonare cu autoritățile din Ceuta, caută locuri de cazare de urgență pentru acești minori. Există o tabără care poate fi folosită, dar este insuficientă și posibilitatea de a desfășura corturi militare pentru a-i găzdui este discutată acum.
Se estimează că dintre cele 9.000 de persoane care au reușit să evite barajele, au existat între 2.000 și 3.000 de copii și adolescenți. Cifrele sunt estimări, deoarece, după ce situația a ascaladat „a fost imposibil să mai numărăm”, admit surse din forțele de securitate.