Cea mai grea trecere a frontierei România – Ucraina rămâne la Siret, Suceava, punct care adună un flux impresionant de ucraineni ce-și părăsesc țara. Cum majoritatea sunt femei și copii, aceștia din urmă ajung istoviți după orele întregi de drum și de așteptare într-o coadă kilometrică de partea ucraineană.

La intrarea în România sunt montate corturi de acomodare și de prim ajutor, unde copiii și familiile lor primesc apă și mâncare.

14 copii muriseră până ieri în războiul declanșat de Rusia, conform ministrului ucrainean al Sănătății.

De la declanşarea războiului, până la data de 28 februarie, ora 11.00, la nivel naţional, au intrat în România aproximativ 74.701 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 40.340 cetăţeni ucraineni.

”Mitraliere, pistoale și gloanțe”. Desen pe un caiet de matematică. Vama Siret, 27 februarie, 2022. Autor: un copil ucrainean refugiat în România, din calea războiului lui Putin | Foto: Alex Nicodim
În caietul al copilui refugiat din Ucraina, frânturi din războiului care i-a alungat din casele și din țara lor | Foto: Alex Nicodim

Imaginile copiilor trecuți în România

Libertatea a documentat, în ultimele zile, sosirea copiilor din Ucraina în România.

Astfel, la Sighetu Marmației, aceștia au fost surprinși în cadre emoționante de fotoreporterul Vlad Chirea. Acesta a fost publicat în Școala9.

Tot la Sighet, copiii români le-au arătat reporterilor desenele făcute pentru planul de a face un lanț uman al păcii pe 24 februarie, chiar data invaziei ruse. 

Ziarul a publicat și povestea micuței Anastasia, care a împlinit un an în exil, duminică

Fotoreportera Eli Driu a realizat o galerie foto cu micuții care trec pe la Suceava. 

O imagine surprinsă de Alexandru Culac, fotograf din Sighetu Marmației, a arătat o fetiță trăgând după ea un geamantan în miez de noapte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News