„În contextul schimbărilor demografice care se manifestă la nivel global, scăderile considerabile ale volumului populaţiei reprezintă şi în România un fenomen important. Statistici ale Secretariatului Naţiunilor Unite arată că până în 2050 una din cinci persoane la nivel global va avea 60 de ani sau peste. Îmbătrânirea populaţiei este un trend confirmat atât pe plan mondial cât şi în România. Realizând o corelare a scăderii populaţiei cu îmbătrânirea acesteia, perspectiva devine îngrijorătoare”, arată un comunicat al companiei de resurse umane ManpowerGroup România. Conform aceleiaşi surse, măsurile care să combată acest fenomen demografic şi care să asigure stabilitate pieţei muncii din punctul de vedere al disponibilităţii personalului, ar trebui adoptate constant.
Tot în comunicat  se mai precizează că: „Mai mulţi factori însă, deşi semnalaţi punctual în ultima perioadă, priviţi in ansamblu relevă o evoluţie complexă. Problema scăderii populaţiei – dificultate de ordin cantitativ – este dublată de o dificultate de ordin calitativ, conform studiului privind Deficitul de Talente 2011, realizat de ManpowerGroup, care relevă că unu din trei angajatori la nivel global are dificultăţi în acoperirea poziţiilor deschise din cauza lipsei de personal care să deţină competenţele potrivite (în creştere cu trei puncte procentuale faţă de 2010)”.

 
Astfel ca urmare a recesiunii, s-au dezvoltat comportamente specifice care influenţează atât intenţiile angajatorilor cât şi pe cele ale persoanelor care aspiră la un loc de muncă. De aceea, când vine vorba de selecţia personalului, companiile încep să-şi dea seama că talentul este extrem de important şi foarte rar. În plus flexibilitatea financiară la nivel organizaţional s-a diminuat sau chiar a dispărut, iar angajatorii au fost nevoiţi să se adapteze acestor noi condiţii.
 
Sursa: Mediafax

 
 

Urmărește-ne pe Google News