Ati avea curaj sa patrundeti intr-o comunitate de animale salbatice si sa traiti alaturi de 50 de ursi? Un biolog american, Ben Kilham, si-a invins teama si a facut acest pas de dragul stiintei, descoperind lucruri inedite.
In ultimii 12 ani, pe timpul verii, biologul Ben Kilham a trait alaturi de 50 de ursi bruni din nord-estul Statelor Unite si a incercat sa demonstreze ca aceste animale au trasaturi comportamentale similare cu ale oamenilor. El a testat prin metode neconventionale, chiar periculoase uneori, abilitatile ursilor de a rezolva diverse probleme, precum si priceperea acestora de a folosi unelte. In plus, a descoperit ceva ce nici un alt om de stiinta nu a reusit: un organ olfactiv situat pe palatul gurii ursilor, folosit de animale pentru a identifica plantele comestibile. Biologul a observat ca puii tin plantele in gura timp de cateva secunde, dupa care fie le mananca, fie le scuipa. Cum acest aspect nu fusese consemnat nicaieri pana atunci, expertul a denumit organul dupa numele sau – ‘organul Kilham’.
‘Omul-urs’, cum a fost supranumit, a adunat sute de ore de film care scot la iveala faptul ca ursii salbatici sunt mult mai inteligenti si mai sociabili decat s-a crezut, iar povestea lui si a ursilor cu care isi petrece cateva luni pe an o puteti urmari pe 12 iunie, de la ora 23.00, pe National Geographic Channel.
Ben Kilham e constient ca animalele l-ar putea ucide, dar dorinta sa de a face cunoscut comportamentul social al ursilor e de neclintit
Pentru a se apropia de animale si a le studia comportamentul, Ben le-a ademenit cu hrana