Majorarea impozitelor pe proprietate cu 20% îi nemulţumeşte pe români. Tinerii proprietari de maşini şi pensionarii se plâng că, în plină criză, Guvernul nu se gândeşte decât cum să le bage mâna mai adânc în buzunare.
Bucureşteanca Elena Andrei (84 de ani) trăieşte dintr-o pensie lunară de 700 de lei şi s-a îngrozit când a aflat că i se va majora impozitul. “Pentru garsoniera mea minusculă din cartierul Floreasca, birul anual e de 83 de lei. Dacă se majorează, voi da cu 16 lei mai mult pe an şi va trebui să îmi iau de la gură să plătesc impozitul”, spune pensionara. În acelaşi cartier, considerat zona B, pentru un apartament cu două camere impozitul va creşte de la 108 la 129,6 lei, în timp ce pentru trei camere el va ajunge, de la 163 de lei, la 195,6 lei.
Nemulţumit este şi Marius, proprietarul unui Opel Astra. “Anul acesta am plătit un impozit de 130 de lei, dar la anul mă va costa circa 170 de lei”, spune tânărul. Pentru autoturismele cu capacitate cilindrică între 1.601 şi 2.000 de cmc, aşa cum este cea a lui Marius, impozitul va creşte de la 15 lei pentru 200 cmc de capacitate, la 18 lei.
Salariul minim nu mai creşte la anul
Guvernanţii se joacă cu nervii noştri. Proiectul legii unice de salarizare este întors pe toate părţile şi în fiecare zi apare o nouă variantă a acestuia.
După ce în urmă cu câteva zile proiectul prevedea ca de la 1 ianuarie 2010 venitul minim, care în prezent este de 600 de lei, să crească la 750 de lei, ultima variantă a controversatei legi unice de salarizare nu mai conţine această majorare.
Surse guvernamentale au declarat pentru NewsIn că majorarea lefurilor minime anul viitor, care ar fi crescut salariile a circa 150.000 de bugetari, nu poate fi susţinută din punct de vedere economic. Totodată, este posibil ca de la anul toate salariile şi sporurile să fie îngheţate, potrivit aceloraşi surse. Astfel, ultima variantă a proiectului contrazice afirmaţiile ministrului muncii, Marian Sârbu, care a declarat, în urmă cu câteva zile, că salariul minim ar putea creşte de la 1 ianuarie 2010 cu până la 25%.
(Nicolae Oprea)
Băsescu, bugetarul cu cel mai mare salariu
Preşedintele Traian Băsescu va fi singurul demnitar care va câştiga lunar 15 salarii minime pe economie. Potrivit NewsIn, ultima variantă a proiectului Legii unice de salarizare prevede ca lefurile şefilor din Justiţie, precum şi cele ale şefilor celor două Camere ale Parlamentului să fie coborâte de pe prima treaptă de salarizare la 14,5 salarii minime. Astfel, în această formă a legii, şeful statului va fi bugetarul cu cel mai mare salariu şi va încasa 9.000 de lei, (la un salariu minim pe economie de 600 de lei).