Ulterior, interpretarea muzicală a lui Beethoven a devenit imnul Uniunii Europene (UE), însă fără versurile lui Friedrich Schiller.
Astfel, în anul 1972, Consiliul Europei a transformat „Odă bucuriei” în propriul său imn, iar în 1985 liderii europeni l-au adoptat ca imn oficial al Uniunii Europene. Un an mai târziu, Comunitatea Europeană a adoptat steagul european.
Așadar, melodia care simbolizează UE este un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig Van Beethoven, compozitorul care a decis să transpună în muzică versurile poemului „Odă bucuriei”, scris de Friedrich von Schiller în 1785.
Imnul Europei simbol al valorilor comune are țărilor membre UE
Fără cuvinte, în limbajul universal al muzicii, acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate. El nu simbolizează doar Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg.
Totuși, imnul european nu își propune să înlocuiască imnurile naționale ale țărilor membre, ci să celebreze valorile lor comune.
Imnul Europei, interpretat cu ocazia ceremoniilor oficiale
Imnul Europei este interpretat în cadrul ceremoniilor oficiale la care este reprezentată Uniunea Europeană și, în general, la diferite evenimente cu caracter european, scrie Europa.eu.
Tot astăzi, în Transilvania, are loc SUMMITUL DE LA SIBIU, când liderii europeni se reunesc pentru a decide viitorul Europei.
Anul trecut, sute de români au adus „Odă Bucuriei” în Piața Victoriei, de Ziua Europei (VIDEO). Atunci, mai mulți artiști, sub conducerea maestrului Nicolae Voiculeț, Fanfara Jandarmeriei Române și corurile reunite, Tulnicăresele din satul Avram Iancu, alături de alte câteva sute de români au organizat un flas-mob şi au adus „Odă Bucuriei” în Piața Victoriei de Ziua Europei.
Poemul „Odă bucuriei” exprimă viziunea idealistă a lui Schiller, care își dorea ca toți oamenii să se înfrățească – viziune împărtășită și de Beethoven.
Imnul Europei – „Odă bucuriei” – versuri (Friedrich Schiller, 1785):
Slavă ție stea curată
Voie bună pe Pământ
Sol din Rai cu Soare sfânt
Vrajă ta aduce iară
Pe popor lângă popor
Toți pe lume, frați noi suntem
Unde vii ușor în zbor.
Cine a avut norocul
De prieten bun să dea
Cine știe ce-i iubirea
Lângă noi cântind să stea
Fericit un suflet drag
Te poate face pe Pământ
Cine n-a simțit iubirea
Plece dintre noi plângând.
Citește și:
SURSE: Socialiștii europeni se întâlnesc la Sibiu, dar nu au vrut să îi invite pe Dragnea și Dăncilă
Apelul Comun pentru Europa înaintea alegerilor europene, semnat de 21 de şefi de stat din UE
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro