În favoarea proiectului au votat cu 273  de parlamentari de la toate partidele.

Inițiativa legislativă a fost semnată de şapte actuali şi foşti parlamentari PSD, printre care Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Gabriela Firea şi Florin Iordache. Proiectul legislativ a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Iniţiatorii spun în expunerea de motive că proiectul de lege are ca scop să contribuie la întărirea sentimentului competitorilor sportivi de orice vârstă de apartenenţă la un mediu sigur, protector, lipsit de discriminări sau tensiuni sociale – statul român”, se mai arată în expunerea de motive.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, declara, în ianuarie 2016, că legislaţia nu permite intonarea imnului naţional înaintea competiţiilor interne, astfel că FR Baschet a încălcat legea când a introdus în propriul regulament obligativitatea intonării acestuia înaintea meciurilor din ligile naţionale.

„Nici în deschiderea meciurilor din Campionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo şi alte discipline NU se intonează Imnul Naţional deoarece nu este permis de legislaţia în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect şi să aplic Legea în România în spiritul Constituţiei pe care am jurat la Învestire, în onoranta funcţie de ministru. Atât!”, afirma atunci Lipă, pe pagina sa de Facebook.

Anterior, Ministerul Tineretului şi Sportului trimisese o notificare federaţiilor naţionale, în care le avertiza pe acestea că, potrivit legii, intonarea imnului naţional se face doar înaintea „competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România”.

Această notificare a fost făcută după un incident petrecut, la 5 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, la meciul de baschet feminin Sepsi – U Cluj. Antrenorul bosniac al Universităţii Cluj, Dragan Petricevici, a declarat după meci că el şi echipa lui au fost înjuraţi tot timpul, pentru că după intonarea imnului României şi-a trimis jucătoarele la încălzire, în timp ce formaţia gazdă cânta împreună cu galeria proprie „imnul Ţinutului Secuiesc”.

În urma scandalului, mai mulți parlamentari au depus în Parlament proiectul de lege care impunea intonarea imnului și în competițiile interne, la solicitarea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care a cerut amendarea legii privind arborarea drapelului, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României. Astfel, iniţiatorii au considerat că este necesară impunerea unor „măsuri chiar simbolice dar puternice” privind obligativitatea intonării imnului naţional, se mai preciza în expunerea de motive.

Urmărește-ne pe Google News