Recent, Libertatea a arătat că tranzacțiile au scăzut cu 26% la nivel național, iar în București este chiar de 50%, semn care prevestește o viitoare criză. Cauza o constituie creșterea dobânzilor la credite și creșterea prețurilor.

În Bucureşti a avut loc cel mai mic avans al preţurilor apartamentelor, respectiv 0,4%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat util, de la 1.280 de euro pe metru pătrat util.

În Cluj-Napoca, pretenţiile vânzătorilor s-au majorat cu 0,9% în ultimele trei luni, până la o valoare de 1.520 de euro pe metru pătrat util faţă de 1.510 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior.

În Brașov, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente s-a majorat cu 1,7% în decursul ultimelotr trei luni, ajungând la o valoare de 1.060 de euro pe metru pătrat util, de la 1.040 de euro pe metru pătrat util.

Scade cererea

„Astfel, potrivit datelor, cererea pentru proprietăţi rezidenţiale (apartamente, dar şi case) din marile oraşe ale ţării se situa, trimestrul trecut, la un nivel cu 2% mai mic faţă de perioada similară din 2017. Diminuări ale apetitului pentru achiziţii au avut loc în majoritatea cazurilor: -18% în Constanţa, -9% în Iaşi, -7% în Braşov şi, respectiv, -3% în Timişoara”, se arată în comunicat.

Craiova, cea mai mare putere de negociere

„Dintre centrele regionale cu un preţ mediu de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare, Craiova se distinge prin cea mai mare marjă de negociere, respectiv 4,5% în T3 2018 – spre comparaţie, în perioada similară a anului precedent, acelaşi indicator se situa la o valoare de 2,4%”, conform comunicatului primit.

Urmărește-ne pe Google News