Una dintre măsurile prevăzute în propunerea legislativă menționată constă în aplicarea unei cote reduse de TVA de 0% pentru „livrarea locuințelor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către persoane fizice”. În momentul de față, nu este foarte clar în ce condiții se dorește aplicarea acestei facilități – dacă ea ar viza orice tip de tranzacție imobiliară sau doar pe acelea la care se aplică acum o taxă de 5%. Oricare ar fi situația, Imobiliare.ro avertizează că o cotă redusă de 0% contrazice reglementările Uniunii Europene, care interzic scăderea TVA sub nivelul de 5%.
Vezi detalii!
În ciuda dificultăților de implementare a acestei măsuri, există soluții fiscale alternative pentru facilitarea achizițiilor de locuințe noi – și, implicit, pentru stimularea sectorului construcțiilor și a economiei naționale în general. Una dintre acestea ar fi extinderea aplicabilității cotei reduse de 5%, de care un cumpărător poate beneficia acum doar o singură dată și numai pentru achiziția unei locuințe cu un preț de până la 450.000 de lei (echivalentul a circa 100.000 de euro).
Care ar fi, concret, avantajele acestei măsuri? Să luăm, spre exemplu, cazul unui client care a cumpărat în trecut o locuință nouă cu TVA de 5%, dar este acum interesat de un upgrade imobiliar. Să presupunem că locuința dorită ar fi tot una nou-construită, cu un preț (fără TVA) de 80.000 de euro. Potrivit normelor actualmente în vigoare, un asemenea client datorează o TVA de 19%, respectiv 15.200 de euro. Dacă însă ar putea beneficia și de data aceasta de cota redusă de 5%, ar trebui să plătească statului doar 4.000 de euro – deci cu 11.000 de euro mai puțin!
Click pentru a afla mai multe!