Reamintim, Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor, a trimis în Parlament un proiect de lege prin care se schimbă condițiile pentru programul Prima Casă.
Prețul pentru o locuință ar urma să fie de maximum 70.000 de euro, din care 66.500 de euro valoarea finanțării.
Autoritățile vor să introducă și un prag maxim de venituri pentru cei care vor să își ia o casă. Acesta ar urma să fie de 4.500 de lei net pentru o familie, sau de 7.000 de lei pentru o familie cu cel puțin un copil.
Nu se vor mai califica nici multe apartamente de 2 camere
Răzvan Ionescu, director de marketing în cadrul Impact Deeveloper & Contractor susține că românii caută apartamente de 3 camere, dar fac un compromis la 2 camere când văd care sunt prețurile.
Modificările propuse programului Prima Casă vor elimina și multe apartamente de 2 camere, a susținut acesta, în cadrul emisiunii imoExpert, realizată de către Imobiliare.ro.
În ultimii ani interesul a scăzut odată cu orientarea noastră către apartamente mai mari, de 3 camere, care treptat au ieșit din vizorul celor care urmăreau o finanțare cât mai integrală prin Prima Casă
Răzvan Ionescu, Impact Deeveloper & Contractor:
„Practic, doar apartamentele cu 2 camere în 2018 s-au mai calificat, iar din acestea în noul program se pare că nici ele nu se vor mai califica ca urmare a scăderii acelui prag de preț maxim”, a mai spus Ionescu.
Reorientare spre micile orașe
Acesta a continuat:
”Probabil că una dintre marile restricții, cel puțin pentru marile orașe, este prețul maxim. Dacă în cazul unei familii cu un venit de 7.000 de lei există posibilitatea finanțării unor apartamente de 3 camere poate peste acest prag (de 70.000 de euro – n.r.), limitarea la preț maxim practic scoate din aria eligibilitate majoritatea proiectelor rezidențiale noi din București.
Foarte puține dintre proiecte se vor califica. Și nu vorbim doar de București, probabil și alte mari orașe din țară, vorbim de Cluj și Constanța, Iași și Timișoara”, a completat el.
Directorul de marketing a mai spus că Guvernul dorește o canalizare resurselor către orașele mici și către păturile sociale cu venituri foarte mici.
Va scădea volumul de tranzacții
Acesta se așteaptă, însă, la două efecte: restrângerea vânzărilor prin programul Prima Casă și diminuarea volumului total de tranzacții.
Până în acest moment, Guvernul a acordat garanții în valoare totală de 24 de miliarde de lei, iar pentru acest an plafonul aprobat este de 1,98 miliarde de lei.
Anul trecut au fost aprobate 20.423 de garanţii și 7.160 promisiuni de garantare.
Probleme pentru tinerele familii
Acesta detaliază și o serie de probleme cu care se confruntă tinerele familii din România.
”Nu cred că ne dorim să avem familii cu un copil-doi care să locuiască în garsonire sau apartamente cu un singur dormitor.
Ar trebui să gândim mai mult modul în care se interconectează măsurile între ele: plafoanele, intenția.
Noi vedem o nevoie din ce în ce mai mare pe zona de apartamente de 3 camere, pentru familii.
În același timp, vedem și o tendință, care chiar se accentuează în ultimii 2-3 ani, de focalizare a cererii pe 2 camere, deși nevoia vine pe 3 camere. În momentul în care oamenii se uită pe ce-și permit să ia, care sunt prețurile se duc și fac acest compromis”, a mai spus el.
Întrebat ce fel de compromisuri fac oamenii, acesta a spus că este vorba despre un echilibru între o zonă mai bună și preț.
Principalele cerințe sunt legate de securitate, de calitatea complexului, de prezența facilităților, precum școala sau accesul către locație. De asemenea, foarte mulți conaționali vor zone cu aer curat și liniște.