Anul acesta a fost marcat de fenomene meteorologice extreme, cu valuri de căldură intense și furtuni devastatoare, culminând cu inundațiile care au lovit estul Spaniei, ucigând sute de oameni. Înaintea summitului COP29, conferința anuală privind schimbările climatice organizată de ONU, oamenii de știință avertizează că astfel de dezastre devin mai frecvente din cauza schimbărilor climatice accelerate de emisiile în creștere din arderea combustibililor fosili.

În acest context, se preconizează că 2024 va fi cel mai călduros an înregistrat vreodată, cu o creștere a temperaturii medii globale de peste 1,5°C față de nivelurile pre-industriale, iar această tendință nu va încetini în curând.

Stadionul Olimpic din Baku va găzdui a 29-a Conferință ONU privind schimbările climatice (COP29). Foto: Hepta

De altfel, există numeroase semnale de alarmă care spun că politicile actuale vor duce la o încălzire globală cu până la 3 grade Celsius în acest secol, deși Acordul de la Paris din 2015 prevedea eforturi de limitare a creșterii temperaturii la cel mult 1,5 grade Celsius.

Subiectele principale de discuție la COP29, din perioada 11-12 noiembrie, vor include:

  • Emisii record de carbon: Emisiile globale de carbon continuă să crească, ajungând anul trecut la un nivel fără precedent de 40,6 miliarde de tone. Acest record se estimează că va fi depășit până la finalul lui 2024. Nivelul de carbon atmosferic este cu peste 50% mai mare decât în perioada pre-industrială.
  • Dependența de combustibilii fosili: La COP28 de anul trecut, în Dubai, s-a convenit să se reducă treptat dependența de combustibilii fosili (cărbune, petrol, gaze naturale) și să se caute alternative mai curate și mai sustenabile, cum ar fi sursele de energie regenerabilă. Totuși, Donald Trump, recent ales președinte al SUA, ar putea să împiedice acest demers, el fiind cunoscut pentru scepticismul față de schimbările climatice.
  • Alegerile din America: Victoria lui Trump în fața Kamalei Harris umbrește pregătirile pentru COP29. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Franței, Emmanuel Macron, sunt printre liderii europeni care, cel mai probabil, nu vor participa la COP 29.
  • „Schimbările climatice, marea farsă”: Donald Trump, care a descris schimbările climatice drept „o mare farsă”, ar putea scoate SUA din Acordul de la Paris, punând în pericol speranța de a limita încălzirea la 1,5°C, se tem experții.
  • Topirea calotelor glaciare: Se estimează că depășirea pragului de 1,5°C va deveni inevitabilă până la finalul deceniului, ceea ce ar putea duce la topirea calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica de Vest, topirea bruscă a permafrostului, colapsul circulației oceanice în Atlanticul de Nord și dispariția recifelor tropicale de corali.
  • Banii pentru climă: COP29 va acorda o atenție deosebită finanțării pentru adaptarea țărilor în curs de dezvoltare la schimbările climatice. Suma necesară se ridică până la 1 trilion de dolari anual, de cinci ori mai mult decât angajamentul de 100 de miliarde de dolari stabilit anterior.

Urmărește-ne pe Google News