Consiliul Casei Imperiale japoneze, s-a reunit, vineri și a discutat decizia împăratului Akihito de a abdica în favoarea fiului său prințul Naruhito. Abdicarea oficială va avea loc pe data de 30 aprilie 2019, astfel că de la 1 aprilie 2019, Naruhito va deveni cel de-al 129-lea împărat al Japoniei, cea mai veche monarhie ereditară din lume.
„Voi face tot posibilul să mă asigur că abdicarea împăratului și preluarea coroanei de către prințul moștenitor se vor desfășura fără probleme și cu binecuvântarea tuturor cetățenilor noștri”, a spus Abe.
În august 2016, Akihito s-a adresat poporului într-o intervenție televizată rară, spunând că vârsta și starea sa fizică fac dificilă îndeplinirea sarcinilor sale, motiv pentru care ia în considerare varianta abdicării. Intervenția sa la televiziune a fost a treia din istorie când un împărat japonez se adresează națiunii. Prima a avut loc în 1945, când împăratul Hirohito a anunțat că țara sa a pierdut al doilea război mondial, iar a doua a fost în 2011 după dezastrul nuclear de la Fukushima.
În urma discursului său, parlamentul japonez, în iunie, a adoptat în lege care să-i permită lui Akihito, în vârstă de 83 de ani, să abdice.
În Japonia, împăratul este o figură ceremonială, dar venerată în monarhia constituțională. În prezent, este cea mai veche monarhie ereditară din lume, datând de paisprezece secole. Akihito însuși este un descendent direct al primului împărat japonez Jimmu, despre care se crede că a domnit în jurul anului 660 î.Hr. Ultimul împărat care a abdicat a fost împăratul Kokaku în 1817 în ultima parte a perioadei Edo. În general, monarhului japonez nu i se permite să se retragă în conformitate cu cadrul legal al Japoniei.
Akihito, care s-a născut în decembrie 1933, a suferit de probleme de sănătate în ultimii ani, fiind supus inclusiv unei intervenții chirurgicale cardiace și unui tratament pentru cancer. El este cel care a întrerupt peste 1.500 de ani de tradiție imperială, alegând în 1959 să se căsătorească cu o femeie care nu aparține unei familii regale, Michiko Shoda. Fiul său, prințul Naruhito, i-a urmat exemplul său în 1993, când s-a căsătorit cu diplomatul de la Harvard, Masako.
Citește și: REPORTAJ: Maghiarul Levente Polgar aleargă de 1 Decembrie de la Aiud la Alba Iulia cu tricolorul în mână