Cornea G., Bucuresti – Are dreptul sotia mea sa ia bunuri comune din casa pana la partajarea lor ca urmare a divortului?
Bunurile comune ale sotilor, dobandite asadar in timpul casatoriei, pot fi instrainate de oricare dintre soti, dar, in principiu, numai cu consimtamantul celuilalt sot.
Opinam ca, in cazul dv., solutia ar fi sa solicitati instantei de judecata impartirea bunurilor comune inaintea unei actiuni de divort.
In genere, operatiunea juridica de impartire a bunurilor comune in timpul casatoriei este admisibila numai pentru motive temeinice. Astfel, s-a decis ca in cazul separatiei in fapt, cand unul dintre soti intretine relatii de concubinaj si exista bunuri comune pe care le foloseste in pericol de irosire, ori fapta sotului concubin, de a instraina bunuri comune, constituie motiv temeinic pentru ca celalalt sot care nu a consimtit la aceasta, sa ceara impartirea bunurilor comune in timpul casatoriei. Trebuie subliniat insa ca impartirea bunurilor comune in timpul casatoriei nu este admisa decat pentru motive temeinice. Astfel ca, doar simpla separatie in fapt a sotilor nu constituie motiv temeinic pentru admiterea unei asemenea actiuni, in timpul casatoriei, fiind doar o imprejurare care, coroborata cu alte situatii de fapt, cum ar fi instrainarea bunurilor comune fara acordul celuilalt sot, poate duce la admiterea actiunii de impartire a bunurilor comune in timpul casatoriei. De aceea, despartirea in fapt a sotilor trebuie apreciata si in raport de alte imprejurari care sa invedereze necesitatea impartirii bunurilor comune, iar instanta de judecata nu va putea dispune aceasta impartire fara a examina existenta acestor imprejurari si temeinicia motivelor invocate in sustinerea cererii de impartire a bunurilor comune in timpul casatoriei.

La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News