Depunerea candidaturilor la secretariatele celor două Camere ale Parlamentului au loc până marți, la ora 12.00, iar apoi urmează audierile și plenul comun. Însă partidele au negociat cum să tranșeze împărțirea funcțiilor.
PSD e partidul care dă tonul în ceea ce privește numirile la BNR. În primul rând, PSD este de acord să-i reînnoiască mandatul lui Mugur Isărescu, pentru încă cinci ani în fruntea instituției. Însă, de această dată, Florin Georgescu nu va mai fi susținut pentru funcția de prim-viceguvernator, ci Leonardo Badea. Amândoi sunt foști membri PSD.
Potrivit informațiilor Libertatea, se încearcă o ușoară tranziție spre economiștii mai tineri, în condițiile în care social-democrații preconizează că probabil va fi ultimul mandat atât pentru Isărescu, cât și pentru Georgescu. Florin Georgescu va fi, în schimb, viceguvernator, alături de o persoană desemnată de PNL.
PSD o va susține și pe Aura Socol (profesor universitar la Academia de Studii Economice), care pleacă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru o funcție neexecutivă în Consiliul de Administrație al BNR.
PNL este al doilea partid ca număr de oameni pe care îi va da la BNR. Dacă în 2019, PNL mergea pe mâna lui Eugen Nicolăescu ca viceguvernator, de această dată, fostul ministru al Sănătății e pensionat. În locul său este sprijinit Cosmin Marinescu, consilier prezidențial pe probleme economice, pentru funcția de viceguvernator.
Ceilalți doi oameni care au fost votați de conducerea PNL pentru a fi susținuți la audieri și în plenul Parlamentului sunt Roberta Anastase și Alexandru Nazare, după cum arată decizia de mai jos.
Dintre cei trei, doar Roberta Anastase este străină de domeniul unde e trimisă, dar unde va avea parte de o remunerație consistentă în următorii cinci ani. Anastase a terminat Facultatea de Sociologie din cadrul Universității București, a continuat studiile pe același domeniu, iar din 2016 e doctorandă a Școlii de Știință Politică a Universității din București. Iar în practica profesională, cu economia a avut legături tangențiale, la începutul anilor 2000.
Cei doi liberali pe care îi mai pensionează PNL sunt Dan Radu Rușanu și Virgiliu Stoenescu.
Potrivit informațiilor Libertatea, USR va susține pentru o funcție neexecutivă din Consiliul de Administrație al BNR pe Cristian Popa, persoană pe care a sprijinit-o și în 2019. La rândul lor, cei din UDMR vor merge tot pe varianta Csaba Balint.
Și AUR ar fi dorit să aibă un reprezentant în BNR, însă celelalte formațiuni parlamentare nici nu au vrut să audă de implicarea formațiunii lui Simion în împărțirea funcțiilor, deși dacă s-ar ține cont de ponderea parlamentară, Alianța ar fi putut, la limită, să aibă un reprezentant.
Salarizare și alte beneficii
Conform datelor BNR, guvernatorul are un salariu brut lunar de 56.118 lei, la care se adaugă 24.295 de lei, indemnizație brută lunară de membru al Consiliului de Administrație al BNR.
Prim-viceguvernatorul are un salariu brut lunar de 52.865 de lei, la care se adaugă indemnizația de CA, de 23.940 de lei (brut). Cei doi viceguvernatori au salariu de 48.100 de lei, respectiv 23.920 de lei indemnizație pentru prezența în CA.
În schimb, cei patru membri neexecutivi primesc doar indemnizație pentru prezența în CA, de 23.920 de lei (sumă brută lunară). Persoanele din conducerea restrânsă a BNR mai beneficiază de prima de vacanță – 100% din salariul net lunar, dar și alte drepturi bănești în cuantum 1,8 salarii nete lunare.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Demradulescu • 30.09.2024, 22:10
Toți sunt niște țărani cu păr pe limbă care au dus România în cap,la gârlă;îmi veți da dreptate după alegeri cu ciclonul adevărat care va veni peste poporul prostit.