O suprafata de 20 de ori mai mare decat pana acum. Inca un aeroport la Popesti-Leordeni, aproape 100 de noi localitati preluate din patru judete. Doua porturi pe Dunare si vecinii bulgari la sud si statiunile de pe Valea Prahovei la nord. Soseaua de centura devenita autostrada cu cate trei benzi pe sens. Locuitorii din Manastirea, Chiselet si Spantov, care au fost grav avariate de cresterea debitului Dunarii, ar urma sa fie bucuresteni. Acestea sunt cateva dintre caracteristicile Metropolei Bucuresti, asa cum va arata ea in proiectul ce va fi inaintat Parlamentului in sesiunea din toamna.
Studiul a fost elaborat de un colectiv de specialisti sub umbrela Primariei Capitalei. La ora aceasta reprezentantii PNL si PD negociaza ordinea si termenele pentru preluarea localitatilor din Ilfov, Dambovita, Giurgiu si Calarasi in cadrul metropolei. Discutiile sunt necesare pentru ca PNL are propriul proiect de creare a Metropolei Bucuresti, care prevede dimensiuni mult mai mici pentru aceasta. Documentul initiat de cinci deputati ai partidului a fost rezumat de presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, astfel: “Judetul Ilfov cu capitala la Bucuresti”.
Desi atacata de primarul general al Capitalei inca din prima zi de mandat, Metropola Bucuresti in varianta PNL a trecut prin aprobare tacita de Camera Deputatilor, fiind blocata cu greu la Senat. “Proiectul Primariei Capitalei prevede o centura verde-galbena in jurul Bucurestiului, unde terenurile agricole, zonele verzi si orice fel de constructii sa respecte norme de urbanism speciale”, a declarat la prezentarea proiectului primarul general al Capitalei, Adriean Videanu. Luata dupa model englez, centura verde-galbena este o zona in care sunt cuprinse localitati si terenuri aflate la circa 30 de km de actuala limita a Capitalei.
Bucurestiul in anul 1717… si in viitor
Desenul din imagine dateaza din anul 1717 si reprezinta, se pare, prima harta a Bucurestiului. In ilustratie se poate vedea cursul raului Dambovita
Proiectul Zonei Metropolitane Bucuresti prevede infiintarea unor mini-judete denumite parcuri regionale (cele incadrate in patrat pe harta), care vor grupa mai multe localitati in jurul unor centre administrative considerate reprezentative. Resedintele acestor parcuri vor fi Snagov, Branesti, Budesti, Comana, Mihailesti, Bolintin si Buftea. In parcul regional Branesti va fi inclusa si comuna Cernica.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro