Fiul lui Liviu Dragnea tocmai a cumpărat, la începutul acestui an, prin intermediul firmei Zooveg 2010, în care este acţionar majoritar, patru proprietăţi care însumează 3,9 hectare şi care includ un conac, o piscină, o livadă şi trei terenuri de mari dimensiuni. Pentru această proprietate impresionantă, care înainte de 1990 servea ca reşedinţă de protocol pentru Partidul Comunist şi implicit pentru Nicolae şi Elena Ceauşescu, a plătit puţin peste 106.000 DE euro, scriu jurnaliştii de la Rise Project. Un preţ derizoriu, spun specialiştii imobiliari.
Valoarea scăzută a tranzacţiei se justifică, însă, în condiţiile în care conacul a fost cumpărat de la compania Tel Drum, aflată sub influenţa lui Liviu Dragnea. Practic, aceasta ar fi o modalitate prin care fiul lui Liviu Dragnea, Ştefan Valentin, preia patrimoniul de lux al Tel Drum, companie care şi-a cerut intrarea în insolvenţă la doar opt zile după ce a avut loc această tranzacţie.
Nimeni nu se poate apropia de vila deţinută acum, oficial, de familia Dragnea. Proprietatea este înconjurată cu gard, care pe alocuri are montată sârmă ghimpată, iar porţile cu o înălţime de peste doi metri şi jumătate nu îţi permit să vezi aproape nimic. De jur împrejurul conacului sunt plantaţi pomi, arbuşti, iar terenurile care se află în stânga şi în dreapta acestuia au fost, de asemenea, cumpărate de firma condusă de Dragnea Jr. Astfel, în momentul în care cineva vrea să se apropie din lateral de conac, imedat apare un paznic sau un prieten al familiei Dragnea, care precizează că acela este un teren privat şi îi cere celui care a încălcat proprietatea să se întoarcă de unde a venit. Practic, nu se poate filma, fotografia sau privi această proprietate decât din şosea, de pe marginea drumului care face legătura între Alexandria şi Turnu Măgurele.
Nu este singura proprietate aflată, indirect, în posesia familiei Dragnea, spun cei de la Rise Project. Aceştia au mai documentat o anchetă jurnalistică în care prezintă strategiile lui Dragnea pentru a se folosi în interes personal de bani europeni.
Într-una dintre anchetele care îl vizează pe Liviu Dragnea, jurnalişti de la Rise Project arată cum, în 1999, compania Tel Drum, proaspăt transformată din regie de stat în societate pe acţiuni, a fost capitalizată cu șapte terenuri cu o suprafață de peste 5 hectare, evaluate la 970.000 de lei. În aprilie 2002, prin semnătura lui Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, firma a fost cumpărată, prin negociere directă, de Marian Fișcuci – prietenul din școală al lui Liviu Dragnea. La o lună după privatizare, Liviu Dragnea a transferat de la Consiliul Județean către Tel Drum un alt teren din Alexandria.
Aşa a ajuns Tel Drum să deţină terenuri şi imobile extrem de valoroase în Alexandria, Turnu Măgurele şi zonele adiacente acestor oraşe. Iar preţurile de achiziţie, atunci când chiar s-a plătit ceva pentru acestea, au fost derizorii. De exemplu, Tel Drum a cumpărat de la Agroindustriala S.A., companie împinsă spre faliment, conacul de la intrarea în Turnu Măgurele cu 5.460 de dolari, în condiţiile în care este vorba de un teren de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, şi o vilă construită în 1975 care are 3 dormitoare, 3 băi, o bucătărie, un living şi o piscină.
Tel Drum a cumpărat la pachet cu casa de protocol şi jumătate dintr-un bloc din oraşul Turnu Măgurele. După ce a cumpărat casa de protocol, blocul, ferma Lița și utilajele agricole, Tel Drum a mai cumpărat de la firma falimentară și ferma Dona. Adică alți 340.000 de mp de pământ și 66.000 de mp de clădiri.
În Alexandria, conform actelor publice, pe strada Ion Creangă nr. 52-54, Tel Drum deține, într-o fostă clădire a Băncii Naționale a României, apartamentul nr. 2 și subsolul, plus o parte din terenul de 1700 de mp. Co-proprietar pe același pământ este statul. Tot în Alexandria, Tel Drum – astăzi companie cu acționariat ascuns, are cartierul general pe strada Libertății. Terenul de aici l-a moștenit, în mare parte, pe vremea când acționar era Consiliul Județean.
La începutul acestui an, mai scrie Rise Project, fiul lui Liviu Dragnea a decis să investească în sectorul imobiliar din Bucureşti şi a creeat firma Bucharest Residence. Deocamdată e doar o firmă de apartament din Sectorul 3, unde Dragnea Junior face echipă cu omul lor de încredere, Ilie Dragne, asociat minoritar, cu 10%.
Citește și:
Femeie scoasă din casă de gruparea ”Dama cu camelii”: ”Stau prin parcuri și biserici. Noroc că Dumnezeu a dat iarnă blândă”