„Israelul trebuie să se asigure fără întârziere că civilii primesc alimente, medicamente. În Rafah, am văzut camioane blocate pline cu bunuri şi ajutor umanitar, departe de gurile înfometate şi de rănile oamenilor din Fâșia Gaza”, a declarat Karim Khan.
Procurorul-șef al CPI a afirmat, totodată, că sunt investigate în același timp „crimele care ar fi putut fi comise în Israel pe 7 octombrie”, precum și „evenimentele aflate în desfăşurare în Gaza şi Cisiordania”.
Curtea Penală Internațională a deschis încă din 2021 o anchetă privind situaţia din teritoriile palestiniene.
Israelul a impus un asediu total asupra Fâșiei Gaza începând din 9 octombrie, la două zile după atacul lansat de Hamas asupra teritoriului său. Astfel, a fost întreruptă aprovizionarea cu apă, electricitate şi alimente în enclavă.
Începând din 21 octombrie, prin punctul de frontieră de la Rafah a fost permisă trecerea unor camioane cu ajutoare umanitare. De atunci, 117 camioane au intrat în Gaza, cele mai multe, 33, în cursul zilei de duminică, 29 octombrie, a anunțat ONU, relatează The Times of Israel.
Organizațiile umanitare spun însă că volumul ajutoarelor este insuficient pentru nevoile civililor.
Curtea Penală Internațională este singura jurisdicţie internaţională independentă care anchetează cazurile de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Israelul nu este membru al Curții Penale Internaționale.
Urmărește LIVETEXT desfășurarea războiului dintre Hamas și Israel
Foto: Hepta
hurricane • 31.10.2023, 09:36
depinde la cine ajunge ajutoarele, nici hamas nu lupta cu burta goala. pot llesina de foame cu aruncatorul in spate
Simona.T • 30.10.2023, 21:27
curtea aia are rol simbolic, il condamnase si pe Putin la un mom dat..