Decizia lui Emmanuel Macron de a impune vaccinarea obligatorie pentru cadrele medicale și de a bloca accesul în unele spații publice pentru persoanele neimunizate sau fără un test negativ a inspirat și alte țări să urmeze exemplul.
Dar opoziția nu a lipsit.
„Creați o societate aflată sub control generalizat pentru luni de zile, poate ani”, a avertizat Eric Coquerel, un parlamentar de la gruparea stângii radicale Franța Nesupusă, în timpul dezbaterilor parlamentare care au ținut până vineri.
În ciuda atacurilor care au venit din partea stângii și a extremei drepte, camera inferioară a votat însă cu 117 voturi la 86 pentru susținerea propunerilor lui Macron.
Măsurile anunțate de președinte pe 12 iulie au declanșat atât proteste, cât și o creștere a numărului de vaccinări, cu 3,7 milioane de programări în platforma de vaccinare în doar prima săptămână după anunțul președintelui și un record de 900.000 de vaccinări într-o singură zi.
În acest sens, mișcarea sa a fost un succes. În plin sezon estival, francezii s-au grăbit în număr mare să prevină situația în care activitățile lor de distracție ar fi limitate. Asta în condițiile în care, deocamdată, în jur de 44% din populația franceză a fost complet vaccinată.
Mario Draghi, premierul italian, a urmat exemplul francez. Italia impusese deja obligativitatea vaccinării cadrelor medicale, dar acum a decis să introducă și certificatul de vaccinare pentru acces în mai multe spații publice.
„Dorința de a nu fi vaccinat este o dorință de a muri”, a spus șeful guvernului. Rezistența la vaccinare i-ar putea ucide pe alții, a spus el.
Semne de întrebare privind încălcarea drepturilor
Însă măsurile tot mai coercitive ale Europei, scrie New York Times, au ridicat semne de întrebare privind pierderea libertăților.
Claire Hedon, avocatul poporului, a avertizat săptămâna trecută că parlamentul se grăbește nejustificat, ținând cont de „amploarea loviturii pentru drepturile și libertățile fundamentale”.
Printre cele mai neliniștitoare măsuri, a spus ea, se află cea care acordă „instituțiilor publice și private o putere aproape polițienească”, a adăugat Hedon.
Legea aprobată în Franța îi obligă pe cetățenii care vor să intre în restaurante sau cafenele să obțină un certificat de sănătate – cunoscut în Italia drept permisul verde – care să ateste că posesorul a fost vaccinat sau a fost recent testat negativ.
Aceste localuri vor fi nevoite prin urmare să aplice regula sau să fie amendate. Ele nu vor avea însă abilitatea de a cere legitimarea clienților, pentru a verifica veridicitatea certificatului de vaccinare.
Legea va ajunge acum la Senat, unde un vot este așteptat într-o săptămână, urmând să intre în vigoare de la debutul lunii viitoare.
„Ați înnebunit complet”
Impunerea vaccinării obligatorii pentru cadrele medicale a declanșat un răspuns în mod particular furios în parlament.
„Ați înnebunit complet”, a spus Julien Aubert, un parlamentar al partidului de opoziție Republicanii.
Ideea de a demite sau de a nu plăti un angajat care alege să nu se vaccineze se lovește de legile muncii din Franța, care protejează acest angajat. Orice astfel de încercare va fi contestată fără îndoială în instanță, scrie New York Times.
Olivier Veran, ministrul sănătății, a subliniat că spiritul legii nu este cel de a demite oamenii sau de a-i forța să demisioneze, ci de a încuraja vaccinarea.
Numărul cazurilor de infectare a reînceput să crească în Franța, iar într-una din zilele trecute a depășit chiar 21.000, cea mai mare rată de infectare din ultimele două luni.
În Marea Britanie, care are dublul acestui număr de cazuri, autoritățile au decis să mizeze pe o altă strategie, declarând săptămâna aceasta o „zi a libertății”, în care mare parte dintre restricțiile rămase au fost ridicate.
Londra a mizat însă pe faptul că 68,4% din populație a fost vaccinată cu cel puțin o doză.
Vestele galbene și mișcarea împotriva restricțiilor s-au întâlnit
De când Macron a anunțat măsurile, acum două săptămâni, unele centre de vaccinare au fost atacate. Protestatarii, scrie cotidianul american, au afișat aceeași atitudine anti-elite și anti-big-business pe care o arătaseră și „vestele galbene”.
Ca în SUA, unii francezi văd manipulare și minciuni în campania de vaccinare și în general în felul în care coronavirusul este portretizat drept o amenințare mortală.
„Există o continuitate între vestele galbene și mișcarea împotriva permisului de sănătate”, a declarat pentru New York Times Sophie Tissier, care a participat la ambele mișcări de protest.
„Ele contestă felul în care sistemul politic antidemocratic funcționează în Franța”, a observat ea.
„Dacă ești în opoziția politică aici, ești acuzat că ești un adept al teoriei conspirației. Nu sunt așa ceva. Pur și simpul adresez niște întrebări. Suntem martori ai unei tranziții spre dictatură”, a concluzionat femeia, fostă tehniciană la o televiziune.
În ambele tabere, pozițiile sunt tot mai ferme.
În italia, Matteo Salvini, liderul Ligii, partidul naționalist aflat acum în coaliția de guvernare, a sugerat că impunerea vaccinării obligatorii ar priva „cel puțin jumătate din populație de dreptul la viață”.
Mai multe sondaje de opinie au arătat că 70% dintre italieni sunt în favoarea tipului de restricții impuse și de Franța. În acest timp, 40 de milioane de italieni, adică două treimi din populație, și-a descărcat deja permisul verde.
„Eu propun să strângem bani pentru a plăti abonamente Netflix anti-vacciniștilor pentru momentul în care vor fi blocați în case, închiși în case precum șoarecii”, a scris pe Twitter, Roberto Burioni, un virolog faimos.
Certificat de vaccinare sau un nou lockdown
În Franța, alte proteste sunt programate și, cel mai probabil, vara va fi una agitată. Atât Marine Le Pen, cât și Jean-Luc Mélenchon au sugerat deja că vor să profite de oportunitatea oferită de dezbatere.
Hugues Debotte, un bucătar rămas fără loc de muncă, care a participat la protestele vestelor galbene, a observat că lumea ar trebui să îi mulțumească lui Macron pentru o decizie care a mobilizat „sute de mii de oameni”.
„Problema nu este vaccinarea”, a spus el într-un interviu. „Este faptul că suntem obligați să facem ceva ce nu vrem să facem. Prefer să spun NU și să îmi păstrez libertatea”, a continuat el.
Debotte organizează acum rezistența pe diverse canale online. „Suntem într-o dictatură mai blândă, iar oligarhii ne consideră idioți. Nu mai există pandemie acum. Știm asta, nu suntem proști”, a mai spus el.
Guvernul și experții în sănătate sunt în dezacord.
Avem două alegeri. Să reușim cu acest certificat de sănătate foarte rapid sau să ne expunem la un alt lockdown național.
Ministrul sănătății:
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!